Wat is de AOW?
De AOW-uitkering. AOW staat voor Algemene Ouderdomswet en is een basispensioen van de overheid. Iedereen die in Nederland woont of heeft gewoond en de AOW-leeftijd heeft bereikt, heeft recht op AOW. Daarnaast heb je, wanneer je een goede werkgever hebt en hier lang voor werkt, wellicht via de werkgever nog aanvullend ofwel werknemerspensioen opgebouwd in de periode dat je voor die baas gewerkt hebt. Er zijn bepaalde discussies gaande wat betreft de AOW-regeling en die hebben vooral betrekking tot de leeftijd wanneer je er recht op hebt. Dat wil zeggen dat die langzaam aan steeds hoger en hoger wordt. Dit heeft alles te maken met de vergrijzing in Nederland. Doordat er meer oudere mensen in Nederland komen te wonen die dus ook recht hebben op een AOW, moeten de mensen die nu nog aan het werk zijn langer door werken dan de mensen die onlangs met pensioen gingen. Je kreeg altijd vanaf je 65e verjaardag een AOW-uitkering. Dat is veranderd. De AOW-leeftijd gaat in stappen omhoog. In 2015 is de AOW-leeftijd 65 jaar en 3 maanden. De leeftijd waarop je AOW krijgt is afhankelijk van je geboortedatum, maar wanneer je nog onder de vijftig bent moet je waarschijnlijk al tot je 67e doorwerken tot dat je recht hebt op een AOW.
Diverse factoren bepalen jouw AOW
Hoeveel AOW je krijgt is afhankelijk van je woonsituatie. Als je een partner hebt krijg je per persoon minder AOW dan als je alleen woont. Dit geldt niet alleen als je getrouwd bent. Als je met iemand samenwoont, zijn jullie ook partners. Je krijgt meer AOW als je alleenstaand bent, of samenwoont met een minderjarig kind. Er zijn dus een hoop factoren waar de hoogte van je AOW van af hangt. Over je AOW-uitkering betaal je bovendien ook nog eens belasting. Echter, iedereen heeft recht op een korting, de zogenoemde algemene heffingskorting. Deze korting wordt automatisch verrekend met het bedrag dat je behoort te krijgen. Klinkt ingewikkeld allemaal, en dat is het eigenlijk ook wel. Het kan altijd nóg ingewikkelder. Wanneer je bijvoorbeeld een periode in het buitenland hebt gewoond kan dit ook nog invloed hebben op de hoogte van je AOW.
In het buitenland gewoond?
Voor een volledige AOW-uitkering moet je namelijk de vijftig jaar voordat je de AOW-leeftijd hebt bereikt in Nederland hebben gewoond. Als je een tijdje in het buitenland hebt gewoond, krijg je naar alle waarschijnlijkheid minder AOW. Voor elk jaar buiten Nederland daalt je AOW-uitkering met 2 procent. Er zijn op deze regeling echter wel uitzonderingen, bijvoorbeeld als je een jaar voor je studie naar het buitenland gaat. Dan daalt je AOW niet perse. Als je geen volledige AOW-uitkering krijgt, kun je soms een aanvulling op je AOW-uitkering krijgen. Dit heet een AIO-aanvulling. Je komt hier alleen voor in aanmerking als je weinig andere inkomsten hebt en wanneer je dus niet rond kan komen van je standaard AOW uitkering. Het is dan ook een meer dan handige tip om goed te checken waar je precies allemaal recht op hebt wanneer je toegang krijgt tot de AOW.
Recent Comments