Beleggen of sparen – wat is het beste om te doen?

Nagenoeg iedereen in ons land bezit wel over een spaarrekening. Echter zijn er maar weinig mensen die hun geld beleggen. Dit is zonde, beleggen brengt namelijk een hele hoop voordelen met zich mee. We zien dat het merendeel van de mensen niet weet wanneer het nu verstandig is om te beleggen en wanneer sparen een betere keuze is. Als ook jij met regelmaat rondloopt met deze vraag is het verstandig om dit artikel even goed door te nemen, we zullen je vandaag namelijk het een en ander laten zien over het beleggen en sparen. Zo weet je precies in welke situaties je voor welke optie je zou moeten kiezen.

Wat is de definitie van beleggen?

Geld beleggen ziet op het proces van het gebruik van je geld om een zogeheten actief te kopen waarvan je denkt dat het een mooi rendement zal opleveren op de lange termijn. Echte investeringen worden ondersteund door een soort veiligheidsmarge, vaak in de vorm van activa of inkomsten van de eigenaar. Zoals je weet, zijn de beste beleggingen meestal zogenaamde productieve activa zoals aandelen, obligaties en onroerend goed. Bij beleggen gaat het er echt om dat er wordt gewerkt aan vermogensgroei op de lange termijn. Dit komt met name door het feit dat de koers nog wel eens op en neer wilt gaan op de korte termijn. Voor een belegger maakt deze verandering in de prijs op de korte termijn niet uit, hij kijkt alleen naar de lange termijn.

Sparen of beleggen, wat moet ik doen

Geld sparen zou bijna altijd moeten komen voor het investeren van geld. Zie het als het fundament waarop jouw huidige financiële situatie is gebouwd. De reden hierachter is eenvoudig. Tenzij je een grote hoeveelheid vermogen erft, zal je met je spaargeld de investeringen moeten maken. Als het financieel moeilijk wordt en je geld nodig hebt, wil je niet hebben dat je jouw beleggingen op de verkeerde momenten moet verkopen. Dat is natuurlijk niet de formule om rijk te worden. Er zijn twee primaire soorten spaarprogramma’s die ook jij in je leven zou moeten toepassen:

  • Als algemene regel zou je spaargeld voldoende moeten zijn om al je persoonlijke uitgaven te dekken. Dit is dus inclusief je hypotheek, lening terugbetalingen, verzekeringskosten, energierekeningen en algemene kosten voor ten minste zes maanden. Op die manier kun je als je je baan verliest voor een tijd lang vooruit zonder dat je op een houtje moet bijten.
  • Elk specifiek doel in je leven waar je op de korte termijn een grote hoeveelheid contant geld voor nodig hebt moet worden betaald met spaargeld, niet met je investeringen. De aandelenmarkt kan op de korte termijn zeer volatiel zijn, een verlies van 50% van de waarde van je beleggingen komt wel eens voor. Door je normale reserves aan te spreken voorkom je dat je net op het verkeerde moment gaat verkopen.

Dus, wanneer moet je investeren?

Zoals we al even hebben vermeld moet je dus eerst sparen om een goed noodfonds op te bouwen. De enige mogelijke uitzondering hierop is als je extra pensioen opbouwt via bijvoorbeeld een lijfrenteverzekering. Door de optie om gebruik te maken van de FOR kun je profiteren van aanzienlijk veel belastingvoordeel. Het gemiddelde jaarlijkse rendement van de spaarrekening is 0,08%. Dat betekent dat als je een initiële storting van €1.000 maakt, je na een jaar slechts €0,80 aan rente verdient. Natuurlijk is het mogelijk dat de rente op een spaarrekening stijgt, maar het is onwaarschijnlijk dat de rente ooit het standaard inflatiepercentage van ongeveer 3% per jaar zal verslaan. Dat betekent dat het geld dat je op je spaarrekening zet, na verloop van tijd minder waard wordt. In een jaar tijd zou die €1.000 een koopkracht hebben die maar €970 minder is, uitgaande van een inflatiepercentage van 3%. Dit is dan ook precies waar het investeren een belangrijke rol kan gaan spelen. Door te investeren ben je bij een normaal portfolio met een verhouding van 80% aandelen en 20% obligaties in staat om ruim 6% rendement te boeken.

Natuurlijk brengt investeren risico’s met zich mee, maar zolang je weet wat je doet (of hulp krijgt van iemand die dat wel doet), is het mogelijk om veel meer geld over te houden. Dit geeft je een veel sneller middel om je vermogen te laten groeien. Je moet alleen wel bereid zijn om geduld te hebben en om de ups en downs van de markt te doorstaan. Het is dus een afweging die je voor jezelf zal moeten maken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie