Wat is beleggen nu eigenlijk?

Beleggen. Het is een begrip dat je vaak hoort wanneer er bijvoorbeeld op het nieuws wordt gesproken over banken en bankzaken. Veel banken beleggen namelijk in bijvoorbeeld aandelen en obligaties. Maar ook als particulier kun je beleggen in wat je wil. Beleggen neemt een hoop risico’s met zich mee maar kan ook zeker zeer lonend zijn. Beleggen begint bij aandelen. Dit zijn stukjes van bedrijven die diezelfde bedrijven verkopen aan beleggers. Een bezitter van een aandeel is daarmee eigenaar van een klein stukje bedrijf. Beleggen is dan ook het geld dat je verdient door te handelen in aandelen. Zo koopt de belegger een aantal aandelen omdat hij verwacht dat deze na verloop van tijd in waarde zullen stijgen. De kunst van het beleggen ligt er in te weten welk aandeel in waarde zal gaan stijgen. Een globale spelregel in dit voorspellen is, dat aandelen van goed presterende bedrijven meestal stijgen in waarde. Iedereen wil namelijk een aandeel van die bedrijven. Doordat de vraag dan stijgt, terwijl het aanbod (een bedrijf heeft namelijk een vast aantal aandelen uitstaan) hetzelfde blijft, stijgt de prijs van een aandeel. Zo zit de vrije marktwerking in elkaar en zo balanceert de beurs zichzelf dus ook uit. Maar er zijn dus nog meer dingen om in te beleggen dan alleen in aandelen.

Obligaties, een kleiner risico

Neem bijvoorbeeld de obligatie. Obligatie is afgeleid van het Engelse woord obligation wat verplichting inhoudt. Wanneer je belegt in obligaties beleg je eigenlijk in een deelname in een geldlening in een bedrijf of in de staat. Als een bedrijf een geldlening wilt afsluiten maar het bedrag dat men wilt lenen is te groot om te kunnen lenen bij de bank, dan zal een bedrijf de lening meestal opsplitsen in een aantal kleine geldleningen genaamd obligaties. De onderneming zal het geld dan niet gaan lenen bij de bank maar bij het publiek. Iedereen is dus in staat om een obligatie te kopen bij die onderneming waarbij de persoon die de obligatie koopt geld uitleent bij de onderneming. Wanneer die geldlening dan word afgelost zal de houder van de obligatie niet alleen zijn geld terug krijgen maar ook een de rente. De risico’s zijn veel kleiner dan bij aandelen omdat je hier het geld uitleent en dus niet het risico van een koersdaling hebt. Ook worden bij het failliet gaan van een bedrijf altijd eerst de obligatie houders afgelost en niet de aandeelhouders.

Pas altijd op met beleggen

Er zijn nog tig andere soorten beleggingen die je kunt doen. Denk daarbij aan futures, opties en fondsen maar ook nog andere mogelijkheden. Feit blijft echter wel dat, waar je ook in belegt, beleggen altijd een redelijk risico met zich meebrengt. Wanneer een bedrijf waar jij je geld in hebt zitten op wat voor manier dan ook failliet gaat, ben je hoe dan ook de pineut wanneer je je geld terug wil krijgen. Al miljoenen mensen zijn zo een keer de boot in gegaan dus pas vooral goed op wanneer je gaat beleggen.