Bespaartips voor het huishouden en de vaste lasten in 2019
Met 2019 voor de deur is het tijd om goede voornemens te maken. Met deze bespaartips begin je het nieuwe jaar goed, en weet je precies hoe je kunt besparen op het huishoudbudget én de vaste lasten. Op deze manier kun je jouw spaargeld laten groeien, en hou je meer ruimte over voor leuke dingen of onvoorziene uitgaven. Een financiële planning voor 2019 helpt je daarbij. Dit klinkt niet als één van de leukste karweitjes, maar als je behendig wordt in besparen dan werkt dit al snel verslavend. Leuke bijkomstigheid, je houdt maandelijks behoorlijk wat geld over. Om je te helpen het nieuwe jaar effectief te beginnen, hebben we een aantal goede bespaartips voor je op een rij gezet. Je kunt ze direct toepassen zodat je meteen begint met besparen.
Stel een financieel rapport op van het afgelopen jaar
Een heel leuk uitpluis-werk op een regenachtige dag. Het maken van een financieel rapport van 2018 geeft je een goed inzicht in wat je uit hebt gegeven. Daarnaast kun je in één oogopslag zien waar je nog op kunt besparen, of wat goed is gegaan in het afgelopen jaar. Onderzoek je lopende abonnementen eens. Hierbij kun je denken aan een lidmaatschap op de sportschool, online muziek stream dienst of bijvoorbeeld een magazine. Heb je hier echt veel gebruik van gemaakt het laatste jaar? En wat zou jij je per maand besparen als je deze extra’s achterwege zou laten? Als je deze kleine bedragen bij elkaar optelt, bespaar je al snel tientallen euro’s per maand. Maak een overzicht van je abonnementen en zeg de diensten waar je geen gebruik van maakt direct op.
Maak een financiële planning voor het nieuwe jaar
Een overzichtelijke planning maken voor 2019 loont wel degelijk. Zo weet je namelijk exact wat erin komt, en wat eruit gaat. Een financiële planning maak je dus tweezijdig. Bij je maandelijkse inkomsten kun je bijvoorbeeld denken aan je salaris, toeslagen of andere geldstromen. De uitgaven daarentegen kunnen kosten zijn zoals je huur, gas water en licht of de bijdrage voor je zorgverzekering. Vergeet hierbij ook het huishoudbudget niet mee te tellen. Onderaan de streep zie je precies wat je maandelijks overhoudt. Hiermee kun je vervolgens je bankrekening spekken zodat je altijd een appeltje voor de dorst overhoudt.
Overstappen op een andere zorgverzekeraar en energieleverancier
Dat overstappen loont bevestigd deze handige bespaartips voor 2019. De maand december leent zich namelijk perfect om over te stappen. Het kan geen kwaad om jouw huidige zorgpremie te vergelijken met die van andere aanbieders. Ook al gaat het in sommige gevallen maar om kleine bedragen, dit levert je jaarlijks een leuke besparing op. Een zorgpremie waarbij je per maand 10,00 euro minder kwijt bent, is op jaarbasis toch goed voor 120,00. Een besparing waar je dus niets voor hoeft te doen. Ook bij het overstappen op een energieleverancier is dit het geval. Stap je ieder jaar over, dan kun je rekenen op een flinke overstap premie. In sommige gevallen kan dit zelfs oplopen tot honderden euro’s. Overstappen en vergelijken van zorgverzekeringen en energieleveranciers betekent dus eenvoudig besparen.
Verdien wat extra’s met de verkoop van spullen
Heb je een grote zolder die vol ligt met spullen die je niet meer gebruikt? Dan is begin 2019 dé uitgelezen tijd om eens lekker op te ruimen. Je houdt er niet alleen meer ruimte op zolder aan over, maar ook financieel krijg je op deze manier wat extra lucht. Sorteer de goede spullen die je niet meer nodig hebt. Deze kun je verkopen op Marktplaats of een soortgelijke verkoopsite. Een zolderverkoop houden is natuurlijk ook een idee. Met de opbrengst van de verkopen begin je 2019 met een extra financiële buffer. Deze kun je gebruiken voor onvoorziene uitgaven of om wat meer ruimte te creëren in je huishoudbudget.
Geld besparen als goed voornemen voor 2019
Besparen op je huishouden en je vaste lasten is dus helemaal niet zo moeilijk als je denkt. Sterker nog, na verloop van tijd ga je het zien als een uitdaging. Gebruik iets minder de warme kraan, draai de thermostaat een graadje terug en hou je douchebeurt zo kort mogelijk. Laat geen onnodige verlichting aan in je huis als je weggaat en let wat meer op de koopjes in de supermarkt. Hoewel ze niet direct voor een dikke portemonnee zorgen, bespaar jij je op jaarbasis toch behoorlijk wat geld. Om je nog verder op weg te helpen, heeft tevens het NIBUD vele tips gepubliceerd om te besparen op jouw huishoudelijke uitgaven.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!