Bespaartips voor het huishouden en de vaste lasten in 2020

Geld besparen is natuurlijk altijd leuk. Door verstandig om te gaan met je geld zal je in staat zijn om maandelijks meer over te houden en om het overschot mogelijk te investeren. Nu is het niet voor iedereen makkelijk om geld te besparen. Gelukkig hebben wij een aantal handige tips die we je mee kunnen geven waarmee je in staat bent om dit jaar goed te beginnen. Met deze X tips zal ook jij in staat zijn om je maandelijkse kosten naar beneden te halen om zo net even wat meer over te houden in de maand.

1. Zorg voor een goed budget

Het opstellen van een persoonlijk budget is een prima manier om geld te besparen, tenminste zolang je het budget goed gebruikt. Door een persoonlijk budget is men in staat om te zien waar het geld precies heen gaat. Dit stelt je in staat om eenvoudig te zien waar je geld op kunt besparen. Misschien geef je bijvoorbeeld in verhouding veel te veel geld uit aan kleding of boeken. Het opstellen van een budget is de enige manier waarop je hier achter kunt komen. Je kunt ervoor kiezen om jouw budget op te stellen in Excel, maar je kunt ook een app downloaden om het wat makkelijker te maken. Zo is de app Grip erg handig voor alle klanten van ABN Amro, deze analyseert je aankopen en maakt op basis hiervan een budget.

2. Besteed minder aan je boodschappen

De meeste mensen zullen na het opstellen van hun maandelijkse budget schrikken van de hoeveelheid geld die ze uitgeven aan hun boodschappen. Gemiddeld wordt er voor €140 per week aan boodschappen besteed, dit is echt ontzettend veel. Het is zo makkelijk om door die gangpaden te lopen en allerlei lekkere dingen mee te nemen. Maar die kleine aankopen tellen al snel op en zorgen ervoor dat je aan het eind van de maand een hoop geld kwijt bent. Bespaar geld op de boodschappen door elke week je maaltijden te plannen en goed te kijken naar wat je al in huis hebt liggen voordat je naar de winkel gaat. Want waarom zou je meer willen kopen van wat je al hebt? Door minder boodschappen in huis te halen zal je al aanzienlijk kunnen besparen op maandelijkse basis.

3. Annuleer automatische abonnementen en lidmaatschappen

De kans is groot dat je betaalt voor meerdere abonnementen thuis. Van Netflix tot aan Hulu, van Spotify tot aan de sportschool. Het is tijd om alle abonnementen die je niet gebruikt op de normale manier op te zeggen. En zorg ervoor dat je “auto-renew” uitschakelt wanneer je een contract aangaat voor een bepaalde dienst. Als je het annuleert en besluit dat je niet zonder kunt, schrijf je dan opnieuw in. Doe dit echter alleen als het past in jouw nieuwe (en verbeterde) budget. Overweeg om het lidmaatschap te delen met wat familie of vrienden op de abonnementen die je wel wilt houden. Veel streaming-diensten, zoals Netflix en Hulu, laten je je favoriete shows bekijken vanaf twee of meer schermen. Op die manier kan je aanzienlijk wat geld besparen.

4. Geef extra of onverwachte inkomsten verstandig uit

Wanneer je een mooie werkbonus, erfenis of belastingteruggave krijgt, maak er dan echt goed gebruik van. En als we zeggen “goed gebruik”, dan hebben we het niet over het uitbreiden van je kledingkast of het kopen van een of andere telefoon. Als je nog steeds schulden hebt kun je dat bedrag beter gebruiken om je studentenleningen of het saldo op je creditcard af te betalen in plaats van dat geld weg te stoppen. Als je helemaal schuldenvrij bent, gebruik dan dat extra geld om een noodfonds op te bouwen. Een noodfonds komt altijd van pas als je te maken krijgt met een dure aanschaf of een onverwachte rekening. Zo hoef je niet gelijk je normale investeringen aan te spreken.

5. Verminder jouw energiekosten

Wist je dat je geld kunt besparen op jouw elektriciteitsrekening door slechts een paar aanpassingen aan het huis te maken ? Begin met een aantal eenvoudige dingen zoals het nemen van kortere douches, het repareren van lekkende leidingen, het wassen van je kleding in koud water en het installeren van dimschakelaars en LED-lampen. Hoewel energiezuinige apparaten een geweldige manier zijn om geld te besparen zijn ze ook erg duur. Hierdoor duurt het een hele lange tijd voordat je jouw aanschaf er eindelijk weer uit hebt. Veel beter is dus om klein te beginnen en om pas met het bespaarde geld nieuwe energiezuinige apparaten in huis te halen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie