Chinese zakenman investeert miljarden in Europese bedrijven

Dat het de afgelopen periode minder goed ging met de Chinese economie is geen nieuws. Doordat particuliere beleggers steeds meer met geleend geld begonnen te beleggen op de Chinese beurs, ontstond er in de eerst helft van dit jaar een gigantische zeepbel in China. Hoe anders was de manier van handelen van de Chinese zakenman Li Ka-Shing. In plaats te investeren op de eigen Chinese beurs, investeerde Li Ka-Shing voor miljarden euro’s in tal van Europese bedrijven. Niet voor niets wordt de inmiddels al 87-jarige Hongkongse miljardair gezien als één van de meest gehaaide investeerders ter wereld. Zo kocht Li Ka-Shing de afgelopen jaren bijvoorbeeld al drogisterijketen Kruidvat over en investeerde het bedrijf in het Rotterdamse overslagbedrijf ECT met zijn eigen bedrijf Hutchison Whampoa.

Ondanks zijn investering wordt het vermogen van Li Ka-Shing geschat op circa vijfentwintig miljard dollar, waarmee de zakenman een van de rijkste mannen in Azië is. Het meest opvallende aan de investeringen van Li Ka-Shing in de afgelopen periode, is dat de Chinese zakenman hiermee recht tegen het advies van de Chinese regering in gaat. Eerder moedigde de regering juist aan om te investeren op de eigen beurs. Daarbij wordt China gezien als de groeimagneet van de wereld, door de snel groeiende industrie en economie.

Li Ka-Shing lijkt zich niet te kunnen vinden in deze observatie en verlegd zijn bakens dus in de irchting van Europa. Niet alleen verwacht Li Ka-Shing in Europa meer te verdienen volgens The Wall Street Journal, ook opportunistische motieven zouden hier een rol bij hebben gespeeld. Door de zwakke euro aan het begin van 2015 was het voor buitenlandse investeerders immers aanzienlijk goedkoper om te investeren in Europese bedrijven.

Twintig miljard dollar investeren in Europese bedrijven

Volgens The Wall Street Journal, een over het algemeen goed ingelichte krant, heeft Li Ka-Shing in de afgelopen achttien maanden al voor maar liefst twintig miljard dollar geïnvesteerd in de rechten van Europese bedrijven. Eerder dit jaar kocht Li Ka-Shing bijvoorbeeld al het Britse telecombedrijf O2 en ook in Nederland was de zakenman actief in 2015, met een investering van circa een miljard in afvalverwerker AVR in juni.

Merendeel van bezittingen in China

Ondanks de investeringen van Li Ka-Shing in Europese bedrijven, ligt het merendeel van zijn bezit in China zelf. Door zijn investeringen te spreiden over meerdere continenten en landen, neemt zijn financiële kwetsbaarheid flink af. In 2014 wist Li Ka-Shing 42 procent van zijn operationele winst in Europa te behalen, terwijl zijn Chinese bezittingen slechts een aandeel van 30 procent in de winst van zijn bedrijf hebben.

Volgens hoogleraar Joseph Fan van de Chinese Universiteit van Hongkong neemt de invloed van Li Ka-Shing in China steeds verder af, zo stelt hij in The Wall Street Journal. Volgens de hoogleraar zou Li Ka-Shing in de jaren ’90 van de vorige eeuw nog zeer goede banden gehad hebben met de Chinese leiders en zodoende over cruciale informatie beschikken. Inmiddels zouden die banden aanzienlijk minder goed zijn en zouden anderen steeds meer macht innemen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie