Creditcard zonder BKR-toetsing

Het is even puzzelen, maar wel mogelijk, het aanvragen van een creditcard zonder BKR-toetsing. Veel creditcardmaatschappijen delen je gegevens automatisch langs het Bureau Krediet Registratie, maar dit geldt niet voor allemaal. Veel bedrijven bieden kredietmogelijkheden zonder dat ze je laten registeren bij het BKR, maar het is ook mogelijk om bijvoorbeeld al een tegoed op een kaart te zetten voordat je hem gaat gebruiken. Dan is het eigenlijk geen creditcard, maar kan bijvoorbeeld tijdens een vakantie in het buitenland wel als zodanig worden gebruikt.

Verschillende soorten

Een dergelijke prepaid-creditcard is een van de meest voor de hand liggende soorten creditcards zonder BKR-toetsing. Het gebeurt niet vaak dat je een ‘gewone’ creditcard krijgt waarbij dit niet nodig is, omdat je natuurlijk niet zonder reden een negatieve BKR-registratie hebt. Je moet dan ook altijd bij jezelf nagaan of het voor jou wel een verstandige keuze is om nog een extra schuldverplichting aan te gaan naast de schulden die je al hebt. Voor een verblijf in het buitenland of een noodzakelijke aankoop via internet kan een creditcard echter noodzakelijk zijn. In dat geval is een prepaid-kaart een goede optie, zo geef je nooit geld uit dat je niet hebt en de kosten hoeven niet heel hoog te zijn.

Goed om te weten

Het nadeel van een creditcard zonder BKR-toetsing is in ieder geval dat de kredietverstrekker, omdat hij een hoger risico neemt, jou hoogstwaarschijnlijk ook hogere kosten en een hogere rente doorberekent. Een dergelijk bedrijf moet zijn risico immers ook afdekken, maar het is de vraag of het voor jou dan wel een goede deal is. Bij een prepaidkaart zijn de kosten lager en kun je toch van voordelen profiteren. Wil je toch een ‘echte’ creditcard, zorg dan dat je er eentje aanschaft bij een maatschappij die in ieder geval is aangesloten bij De Nederlandse Bank of de Autoriteit Financiële Markten.

Kredietverstrekker kiezen

Het meest veilig is om te kiezen voor een (prepaid) creditcard bij een van de gevestigde maatschappijen. Dan kom je over het algemeen niet voor verrassingen te staan met betrekking tot betalingstermijnen, extra kosten en plotselinge renteverhogingen. Bij prepaidkaarten krijg je soms zelfs een leuk extraatje, het is immers voor de creditcardmaatschappij zeer aangenaam dat je jouw geld bij hen in bewaring geeft. Een andere, minder voor de hand liggende optie is om bijvoorbeeld een klantenkaart bij een winkel, die je ook als creditcard binnen of buiten die winkel kunt gebruiken. Een stijgende trend van de afgelopen jaren is echter dat ook bij het aanvragen van dit soort creditcards het BKR wordt geraadpleegd.

Alternatieven

Het is soms onvermijdelijk om een creditcard aan te schaffen als je al een negatieve BKR-registratie hebt, maar het is absoluut onverstandig om je nog verder in de schulden te storten. Zoek vóór je een dergelijke handeling uitvoert eerst hulp bij een schuldsaneringsinstantie; vaak zijn er echt nog wel andere oplossingen te verzinnen. Mocht er echt geen andere uitweg zijn, zorg dan in ieder geval voor een kaart met een duidelijke betalingslimiet bij een betrouwbare creditcardmaatschappij en probeer je jaarkosten en rente zo laag mogelijk te houden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie