,

De echtscheiding; herbergt meer financiële problemen dan verwacht

Scheiden maakt veel problemen

Het klinkt misschien in de eerste instantie niet als iets dat met geldzaken te maken heeft en meer als iets emotioneels maar reken er maar op dat er bij een scheiding een hoop financiële zaken geregeld zullen moeten worden. Want, wie blijft er in het huis wonen, hoe moet het met de hypotheek en verzekeringen? Moet één van de twee alimentatie betalen aan de ander na een scheiding? Hoe zit het met de belastingen en pensioen?  Neem nou bijvoorbeeld de alimentatie. Alimentatie is een bedrag dat je aan een ander moet betalen. Ex-echtgenoten zijn wettelijk verplicht om elkaar te onderhouden als je getrouwd was of had gekozen voor geregistreerd partnerschap. Daarom moet de ene partner na een scheiding vaak partneralimentatie betalen aan de andere partner. Wanneer de twee mensen in kwestie ook eens een kind hebben, moeten ze samen zorgen dat er genoeg geld is om te zorgen voor de kinderen. Daarom moet de ouder die het meest verdient vaak kinderalimentatie betalen aan de andere ouder.

Het ouderschapsplan

Ouders die uit elkaar gaan zijn verplicht om een ouderschapsplan te maken. In dit plan staan ook de afspraken over de kinderalimentatie. De hoogte van de kinderalimentatie kun je zelf berekenen met een rekenhulp op internet. Je kunt ook een officiële berekening laten maken via een echtscheidingsadviseur, maar dit is niet verplicht, de mensen kunnen het namelijk ook zelf uitrekenen en wanneer beiden hier mee instemmen is het alsnog goed geregeld. De berekening hangt af van de inkomsten van het gezin voor de scheiding en de inkomsten van jou en die van je ex-partner na de scheiding. Daarbij spelen persoonlijke omstandigheden een grote rol. Het gaat er bijvoorbeeld om of je een nieuwe partner hebt en of je recht hebt op kindgebonden budget, een toeslag van de overheid. De hoogte van het bedrag stijgt elk jaar met een door de overheid vastgesteld percentage. Dat heet indexatie.

Veranderingen van omstandigheden

Als er iets verandert aan de omstandigheden van jou of je ex-partner, kan dat reden zijn om het bedrag aan te passen. Het kan gaan om de inkomsten van een van jullie of als een van jullie opnieuw trouwt. Je kunt dan in overleg met je ex-partner kijken of jullie een nieuw bedrag kunnen afspreken. Lukt dit niet, dan kan alleen de rechter de kinderalimentatie wijzigen. Ouders zijn verplicht een kind tot zijn 21e te onderhouden. Tot het kind 18 jaar is wordt de kinderalimentatie betaalt aan de andere ouder. Vanaf 18 jaar heeft het kind hier zelf recht op. De betaling aan de andere ouder kan ook worden voortgezet. Het kind moet hier wel toestemming voor geven. Voor aanpassing van het alimentatiebedrag voor een kind van 18 jaar of ouder moet je overleggen met je kind. Wanneer het kind in kwestie dan namelijk aangeeft dat hij of zij tevreden is met een lager (of hoger) bedrag, kan er alsnog een overeenstemming komen tussen ouder en kind. Dit is vaak een lastige en ingewikkelde zaak voor zowel beide ouders als het kind dat de leeftijd van 18 heeft behaald.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie