De Euro: Makkelijk is het zeker, maar is het ook een financiële goede keuze?
De Euro: Voor en nadelen
Het is eigenlijk al sinds de invoering rond de millennium wisseling een van de standaard belangrijke gespreksonderwerpen in de financiële wereld. De Euro. Al een jaar of dertien zijn we er inmiddels aan gewend maar met name sinds de crisis over de gehele wereld en de meer recente crisis in Griekenland is het vooral een onderwerp die veel stof doet opwaaien. Want, hebben we er nu eigenlijk wel goed aan gedaan om de Euro in te voeren? Zoals met veel belangrijke politieke kwesties zijn er veel voor argumenten voor de Euro, maar zijn er ook zeker nadelen die aan ons betalingsmiddel kleven.
Een van de vele voordelen van de Euro
De Euro. Ingevoerd om het onder andere voor de consument makkelijker te maken om in vrijwel heel de EU met eenzelfde munt eenheid te betalen. Klinkt goed, en dat is het op dat gebied zeker ook. Wie herinnert zich niet die oude tijd dat je naar het grenswisselkantoor moest om geld te wisselen voor wanneer je naar Spanje op vakantie ging. En als je dan met de auto ging, moest je ook nog eens geld hebben om de landen waar je doorheen kwam te betalen. Sterker nog, een kort bezoekje net over de grens naar Duitsland of België vereiste in de tijd vóór de Euro al de nodige moeite. Met de Euro waren deze problemen in één klap voorbij. Je kan met dezelfde munten in het grootste deel van Europa betalen en zelfs in veel landen die de Euro niet als officiële munteenheid hebben, wordt ons vaste betaalmiddel aangenomen. Creditcards hoeven dus niet meer mee op vakantie binnen Europa, een dik voordeel is dit zeker aan de Euro.
Het Griekenland debacle
Maar sinds het financieel allemaal wat in een dipje zit sinds een jaar of vijf á zes geleden, klinken er weer wanklanken over de Euro. Die wanklanken zijn, nu het weer wat beter gaat met de economie, er nog steeds. Een land dat daar een groot aandeel in heeft is Griekenland. Griekenland zit al vanaf het begin bij de Euro-landen en een van de grote nadelen aan de Euro is dat, wanneer het met één land slecht gaat, moeten de andere landen daar ook deels voor opdraaien. En sindsdien zijn er dan ook veel tegenhangers van de Euro die zich steeds harder laten horen. Want, heeft Nederland er eigenlijk wel goed aan gedaan om zich bij de Euro te voegen? Landen die mee doen aan de Euro kunnen hun eigen valuta namelijk niet devalueren waardoor het toch echt je mede EU-landen zijn die je uit de brand moeten helpen en dat is nu precies wat er aan de hand is in Griekenland. Landen als Duitsland, Frankrijk en ook Nederland, die weer in een wat beter economisch vaarwater zitten, draaien nu op voor de schulden die Griekenland heeft opgebouwd en de grote vraag is natuurlijk of we van dat geld ooit nog iets gaan terug zien.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!