De financiële opvoeding van je kind? Kinderen leren omgaan met geld
Jouw kind leren omgaan met geld is één van de belangrijke aspecten van de opvoeding. Deze financiële opvoeding begint al op jonge leeftijd. Je kunt namelijk niet vroeg genoeg beginnen om kinderen bewust te maken van de waarde van geld. Belangrijk, want je ziet liever niet dat jouw kind later belast is met schulden. Daarentegen is het ook weer niet de bedoeling om je kind op te voeden als een kleine Dagobert Duck, want ook dat draagt niet bij aan een optimale zelfontwikkeling.
Je kind leren omgaan met geld voorkomt financiële problemen in de toekomst. Natuurlijk is dit niet altijd een harde garantie. Wel is uit onderzoek gebleken dat kinderen die op jonge leeftijd bekend worden gemaakt met de waarde van geld, beter zelfredzaam zijn. Maar hoe pak je de financiële opvoeding van jouw kind aan op een goede manier? In onderstaand artikel geven we je een aantal bruikbare tips die je in kunt zetten tijdens de financiële opvoeding van jouw kind.
Test de zelfstandigheid van je kind door het geven van zakgeld
Zakgeld. Wie is er niet groot mee geworden? Dit is misschien wel één van de eerste situaties waarin een kind wordt geconfronteerd met de waarde van geld. Hierbij gaat het niet altijd om de hoogte van het bedrag, maar meer over de onderliggende gedachte. Door het geven van zakgeld, test je als ouder de zelfstandigheid van het kind. Een klein gesprekje van ouder naar kind is hierbij wel noodzakelijk.
Natuurlijk verwacht je bij het geven van zakgeld geen wederdienst, want het is immers geen salaris. Wel is het belangrijk om je kind duidelijk te maken wat het eventueel kan én mag doen met het geld. Zo werk je zelfstandige keuzemomenten van het kind in de hand. Ook kun je met het verstrekken van zakgeld testen of jouw kind de waarde van het geld begrijpt. Verdeelt je kind het zakgeld over de week, wordt het opgespaard of ineens uitgegeven?
Leren omgaan met geld en fouten maken gaan hand in hand
We leren van onze fouten. Of dat nu in het dagelijkse leven is, of op financieel gebied. Dit geldt ook voor het leren omgaan met geld. Hoe moeilijk het soms als ouder ook is om toe te moeten kijken hoe jouw kind een verkeerde aankoop doet, laat hem of haar de fout begaan.
Omdat we het nog steeds over zakgeld hebben, gaat het vaak om relatief lage bedragen en is het leed vaak prima te overzien. Jouw kind daarentegen zal leren van zijn uitgave wat grotere problemen in de toekomst kan voorkomen. Door jouw kind fouten te laten maken in zijn of haar omgang met geld, leer je ze automatisch de waarde van geld en de consequenties die verbonden zijn aan een verkeerde investering.
Je kind leren sparen en verleidingen te weerstaan
Een kind dat gevoelig is voor verleidingen, zal op latere leeftijd meer moeite hebben met het beheersen van de financiële administratie. Als ouder ligt hier een belangrijke taak verstopt. Door jouw kind bewust te maken van de belangen van sparen, werk je gelijk ook aan de weerbaarheid tegen allerlei verleidingen.
Denk hierbij maar eens aan reclame en commercials op social media en internet. Wil je kind écht graag iets hebben? Dan zal er eerst gespaard moeten worden. Werk samen met je kind aan het uiteindelijke doel waarvoor hij of zij spaart. Dit kan bijvoorbeeld speelgoed zijn of een ander product. Natuurlijk moet je daarbij ook regelmatig samen kijken naar het gespaarde bedrag, zodat jouw kind gemotiveerd blijft om door te sparen.
Een echte bankrekening openen voor je kind
Er is geen betere manier om jouw kind wegwijs te maken in de financiële wereld dan met het openen van zijn of haar eigen bankrekening. Hierdoor krijgt jouw kind een prima inzicht in wat de betekenis is van een bankpas, een bankafschrift of het storten van geld. Doordat jouw kind actueel en online kan zien wat het gespaard of uitgegeven heeft, wordt het verantwoordelijkheidsgevoel getriggerd.
Geld lenen aan je kind vergroot zijn of haar verantwoordelijkheid
Is je kind oud genoeg? Dan is het een uitstekend idee om af en toe eens een bedrag te lenen aan jouw kind. Hou de lening hierbij wel aannemelijk en werk met lage bedragen. Het gaat immers om het idee. Leen je kind bijvoorbeeld geld voor een T-shirt dat het graag wil kopen, of voor wat anders waar het op dit moment geen geld voor beschikbaar heeft.
Maak hierin duidelijke afspraken voor wat betreft de termijnen het bedrag aan jou als ouder moet worden terugbetaald. Dit kan aan de hand van het zakgeld wat jouw kind nog tegoed heeft, of door het nemen van een bijbaantje. Zo leer je jouw kind verantwoordelijk omgaan met het nakomen van financiële afspraken, en weet het dat hier onherroepelijke verplichtingen aan zijn verbonden.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!