,

De meest gangbare hypotheken op een rijtje

‘Jazeker de hypotheker’ luidt de bekende frase uit de reclame. De meeste mensen die in hun leven een huis kopen moeten daar een hypotheek voor afsluiten omdat het bedrag simpelweg te hoog is om in een keer af te rekenen. Dat is dus geen ramp, om zo’n lening af te sluiten, maar veel mensen hebben ook geen idee waar ze nu eigenlijk precies aan beginnen wanneer ze om een hypotheek vragen. Een interessant onderwerp binnen de hypothekenwereld is: Wat voor soorten hypotheken zijn er nu eigenlijk allemaal en welke is voor mij het beste? Elke situatie is er namelijk een op zich en daarom is het voor een bank zelf ook lastig in te schatten wat nou de beste hypotheek voor je is. Veel mensen weten niet zo heel veel af van hypotheken en welke soorten er zijne n dus zetten we hieronder een aantal bekende hypotheken mét beschrijving onder elkaar.

Annuïteitenhypotheek

Tijdens de looptijd los je de hele hypotheeklening af. Zolang de hypotheekrente niet wijzigt, betaal je maandelijks een vast bedrag aan de bank, dit heet annuïteit. Dat vaste bedrag bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. De verhouding tussen die delen varieert gedurende de looptijd. In het begin los je weinig af van het bedrag en betaal je meer rente. Aan het einde van de looptijd los je meer af. De hypotheek is sowieso afgelost aan het einde van de looptijd.

Lineaire hypotheek

Je betaalt bij een lineaire hypotheek maandelijks een deel aflossing en een deel rente. De aflossing is iedere maand hetzelfde en is  looptijd van de lening bijvoorbeeld dertig jaar (360 maanden), dan los je maandelijks 1/360e deel van de hypotheekschuld af. Hierdoor daalt de hypotheekschuld in een rechte lijn en daarom heet het lineair. De hypotheek is, net als bij een annuïteitenhypotheek, in ieder geval afgelost aan het einde van de looptijd.

Spaarhypotheek

Een spaarhypotheek is een lening die is gecombineerd met een levensverzekering. De maandelijkse lasten bestaan uit rente (over het hypotheekbedrag) en de daarnaast de premie voor de levensverzekering. Je spaart in de levensverzekering altijd het eindkapitaal bij elkaar. Op het spaargeld in de levensverzekering ontvang je eenzelfde rentepercentage als dat je betaalt aan hypotheekrente. Je lost niet meteen af op de hypotheek, maar pas op het einde.

Dit zijn drie van de meest gangbare hypotheken die er zijn en dit zullen ook ongetwijfeld de hypotheken zijn die de meeste mensen het beste kennen. Toch is het altijd verstandig, ondanks het feit dat je misschien al wat kennis in pacht hebt, dat je eerst goed kijkt wat voor hypotheek nu eigenlijk het beste bij je past. Wat ook heel belangrijk is, is namelijk dat je niet een te hoge aflossing per maand hebt, maar een te lage aflossing is eigenlijk ook zonde. Dan betaal je namelijk over een langere periode wat betekent dat je meer rente betaalt over het gehele bedrag. Balans is dus echt het toverwoord wanneer je op zoek gaat naar de perfecte hypotheek die aansluit bij jouw inkomsten en uitgaven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie