,

De pensioen discussie leeft nog altijd

Sociaal zorgstelsel

Wie heeft het er eigenlijk nog nooit over gehad? Precies, dat dachten wij al. Het pensioen is al sinds jaar en dag een onderwerp wat bij veel mensen een plaatsje heeft. Want, iedereen kijkt natuurlijk al uit naar die dag dat je helemaal klaar bent met werken en je kan genieten van je, zo genoemde, wel verdiende pensioen. Pensioenfondsen, zorgstelsels en ouwe dagen. Het zijn zomaar eens drie termen die er bij vrijwel elke pensioen discussie uit de hoge hoed worden getoverd. Maar eigenlijk moeten we het niet moeilijker maken dan dat het is. Tijdens de tijd dat je werkt, betaal je een deel belasting en een groot deel van die belasting gaat naar de ouderen. Die ouderen hebben in hun tijd ook weer betaald voor de ouderen van die tijd en zo kunnen we nog even doorgaan. Het is het voordeel van een sociaal zorgsysteem, we zorgen met z’n allen in Nederland heel goed voor elkaar. Maar toen kwam er het nieuws over de welbekende vergrijzing. Er zijn in deze tijden dusdanig veel mensen die met pensioen zijn, in tegenstelling tot pak ‘m beet twintig jaar terug, dat de mensen die nog aan het werk zijn het eigenlijk niet meer kunnen betalen. De modaal verdiende burger zou dan zoveel aan de belasting moeten betalen dat zij of hij haar eigen boontjes nog maar nauwelijks zou kunnen doppen.

Werken tot je 67e

Dus kwam er een ander idee. In plaats van werken tot je 65e, moet je tot je 67e werken, wil je meteen recht hebben op een pensioen. Mensen met veel geld en eigen spaarpot kunnen natuurlijk altijd al eerder met pensioen maar dan zullen ze hun jaren tot het 67e levensjaar zelf moeten financieren, zonder hulp van de overheid (en dus de hulp van de werkende mensen). Een pensioen bouw je meestal op wanneer je voor een baas werkt en er geldt dan ook, hoe langer je voor een en dezelfde baas werkt, hoe beter je pensioen uiteindelijk zal uitpakken. Je werkgever spaart dan als het ware voor je, of, beter gezegd, je spaart voor jezelf aangezien jij degene bent die er voor werkt.

De eigen bazen onder ons

Maar hoe zit het dan met mensen die voor zichzelf werken? Zoals je zult begrijpen, is er dan geen baas voor je die zorgt voor je pensioen en je hebt dan ook geen cao voor je eigen werktak. Je moet dan ook inderdaad zorgen dat je er zelf nog warmpjes bij zit wanneer  het eindelijk zo ver is dat je klaar bent met werken. Een van de grote vragen die er momenteel leeft in de pensioen discussie is die over de pensioenleeftijd. Ondanks dat die nog niet zo heel lang geleden dus op 67 jaar gesteld is, gaan er al weer verhalen over dat die leeftijd weer wordt aangepast. Mensen die nu nog volop aan het werken zijn weten dus nog niet wanneer ze klaar zullen zijn, mocht de vergrijzing zo doorzetten zou de leeftijd zo maar eens kunnen opschuiven naar 69 en wie weet ben jij pas klaar op je 71e .

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie