Een bedrijf beginnen zonder een geleend kapitaal

Veel starters denken dat je voor een bedrijf een groot startkapitaal moet hebben. Dit is echter niet helemaal waar, het is namelijk zo dat je wel degelijk een bedrijf kunt beginnen zonder kapitaal. Je moet het alleen op de juiste manier aanpakken. Uiteraard moeten wij hier wel bij vermelden dat dit niet voor iedere starter mogelijk is. Het is met name geschikt voor de bedrijven die niet te maken krijgen met grote investeringen. Als je over een hoop machines moet beschikken dan is startkapitaal wel zo handig. Wil je echter een online bedrijf opzetten dan hoeft dit niet altijd zo te zijn. Hier zullen we je in dit artikel wat meer over laten zien!

Vraag jezelf af wat je gratis kunt doen of kunt krijgen

Het is gemakkelijk om een lijst van obstakels te bedenken die je in de weg staan voor het beginnen van een bedrijf. Het is vaak moeilijker om een lijst van mogelijkheden te bedenken die je kunt aangrijpen . Als de gedachte van het starten van een bedrijf zonder geld je bang maakt, stop dan en denk na over wat je nu zonder kunt. Wat is essentieel voor jouw bedrijf? Moet je echt een op maat gemaakte website hebben die duizenden euro’s kost? Zou je in plaats daarvan een Facebook-pagina kunnen maken om jouw bedrijf lokaal te promoten? Of is het zinvoller om jouw producten te koop te zetten op een site als Etsy? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf kunt stellen als je geld wilt besparen. Maak een lijst van wat je nodig hebt voor je bedrijf en onderzoek of er gratis alternatieven bestaan die je kunt gebruiken. Dit kost zeker wat tijd en misschien moet je jouw kennis wat bijschaven, maar je zal zien dat je hier een hoop geld mee kunt besparen.

Zorg voor een kleine buffer

Het aanspreken van je spaarrekening is niet ideaal, maar het kan toch handig zijn om een buffer aan te houden. Wees bij het opstellen van je ondernemingsplan eerlijk tegen jezelf over hoeveel je uitgeeft en hoeveel inkomsten je waarschijnlijk zult krijgen. Wees realistisch over hoe lang het zal duren voordat je eindelijk winst zult behalen. Gewoonlijk duurt het ongeveer zes maanden voordat je enige vorm van cashflow zal krijgen. Maak er een doel van om ten minste zes maanden te besparen op de kosten binnen je persoonlijke budget, dit kan je vervolgens in het nieuwe bedrijf stoppen.

Vraag je vrienden en familie om extra geld

Vergeet niet dat je niet om liefdadigheid vraagt. Als je een goed idee hebt zullen vrienden en familie je vaak wel iets kunnen lenen. Oefen je verkooppraatje uit bij deze groep mensen. Vraag om feedback. En als je klaar bent om je bedrijf te starten, vraag dan of ze kunnen helpen met een kleine lening om het bedrijf te starten. Zorg ervoor dat je alles op papier zet en dat je ze echt terugbetaalt. Je kunt zelfs een crowdfunding platform gebruiken om de mensen om je heen aan te moedigen om jou te steunen. We moeten wel een kanttekening bij deze stap plaatsen. Als het bedrijf namelijk de mist in gaat dan kan het zijn dat je relatie hier onder zal lijden. Je moet jezelf dus echt afvragen of je denkt dat je bedrijf succes zal hebben. Het laatste wat je wilt is dat je in de schulden staat bij je beste vrienden.

Kijk naar kleine subsidies voor het bedrijf

Subsidies voor kleine bedrijven zijn niet altijd het makkelijk om te vinden of te krijgen. Maar als je jouw bedrijf eenmaal op gang hebt gebracht (hoe klein dan ook), kun je beginnen met het zoeken naar gratis geld. Vergeet niet dat subsidies meestal specifieke toepassingsvereisten hebben. Zolang je aan die eisen voldoet, kun je geld gebruiken wat in feite niet van jou is Begin met zoeken in overheidsdatabases en vraag altijd andere lokale kleine bedrijven om hulp. Zo is het helemaal niet raar om aan de bedrijven om je heen te vragen hoe zij dat precies doen. Je kunt uiteraard ook altijd even contact opnemen met een boekhouder of accountant, deze persoon kan je nagenoeg altijd verder helpen.

Ook jij zal aan de hand van deze tips in staat zijn om zonder geleend een bedrijf te beginnen. Mocht je nu wel behoefte hebben aan startkapitaal dan kan je altijd wel een geschikte lening vinden. Door de relatief lage tarieven is dit een handige manier om je bedrijf van kapitaal te voorzien.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie