Geld lenen, een logische keuze

Bijna iedereen doet het

Geld lenen, bijna iedereen doet het weleens. En dan hebben we het natuurlijk niet over een tientje lenen van een goede vriend  of over kinderen die een voorschot op hun zakgeld vragen bij hun vader en moeder. Nee, we hebben het dan over geld lenen bij een instantie. Zo moet vanaf nu vrijwel elke student een lening aanvragen om hun studie te kunnen betalen, aangezien de studiefinanciering sinds vorig jaar is opgedoekt. Wanneer de ouders van een student de studie dan niet kunnen financieren kun je tegen een zeer lage rente een lening aanvragen. Deze lening hoef je uiteindelijk pas terug te betalen wanneer je bent afgestudeerd, of wanneer je natuurlijk gestopt bent met je opleiding, en zelfs dan wordt er nog gekeken naar het feit of je al een  baan hebt weten te vinden of niet. Zeer gunstige leenomstandigheden dus.

Dure maatschappij

Maar er zijn nog duizenden andere redenen om een lening af te willen, of moeten, sluiten. Er wordt vaak geroepen door mensen van een oudere generatie dat het belachelijk is hoe veel mensen er voortaan in het rood staan en wat voor lening dan ook hebben afgesloten maar als je kijkt naar hoe duur alles in de maatschappij is, is het ook niet zo heel gek dat mensen een steuntje nodig hebben van een bank of de overheid. Want laten we nu eerlijk wezen, wie heeft er in deze tijden nou nog het geld op zak om een auto of een huis in een keer af te betalen.

‘Let op, geld lenen kost geld.’

Toch blijft het altijd iets van een risico factor hebben, dat lenen. Niet voor niets wordt er bij reclames over leningen of afbetalingen altijd de one liner gebruikt: ‘Let op, geld lenen kost geld.’ En dat is natuurlijk ook zo. Je neemt geld aan van een instantie dat eigenlijk niet van jou is en waarvan het dus ook maar de vraag is of je het überhaupt nog wel terug kunt betalen wanneer je het terug móet betalen. In Amerika is het natuurlijk een keer goed fout gegaan met banken die mensen leningen verschaften, die ze eigenlijk helemaal niet terug konden betalen. Toen betrof het hypotheken, misschien wel de meest risicovolle leningen die een bank aan een particulier kunnen verschaffen. Want ondanks dat je het over een flink aantal jaren mag terug betalen, zijn het vaak leningen die dusdanig hoog zijn dat mensen er vaak de rest van hun leven aan vast zitten.

Hypotheek

Maar, mensen hebben vaak ook gewoon geen keus. Natuurlijk is het een risico om bijvoorbeeld een hypotheek aan te vragen maar als je het niet te gek maakt, krijg je van de bank meer dan genoeg tijd om je geld terug te betalen. Al met al is het dan uiteindelijk nog voordeliger dan wanneer je een woning de rest van je leven huurt. Ook met de rente er bij berekent. Want, geld lenen kost inderdaad geld, maar wanneer je het goed aanpakt, is het een logische optie waar je op een verantwoorde manier gebruik van kunt maken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie