Het komt regelmatig voor dat mensen wel wat extra geld kunnen gebruiken. De een houdt structureel een beetje maand over aan het einde van zijn salaris. Een ander kampt ineens met een onvoorziene uitgave die eigenlijk niet in het budget past. Maar er zijn ook mensen die een financiering zoeken om bijvoorbeeld een bedrijf op te zetten of hun ideeën of dromen waar te maken. Natuurlijk zijn er tal van mogelijkheden om geld te verkrijgen. Zo zou je voor je leningen bij een bank of online kredietverstrekker aan kunnen kloppen. Een andere optie is geld te lenen van een particulier. Deze laatste mogelijkheid zal hier besproken worden. Bij wie ga je lenen? En wat moet je allemaal in de gaten houden?

Online geld lenen van een particulier: let op!

Een van de opties die je hebt, is om het internet op te gaan. Er zitten tal van kredietaanbieders die korte leningen verstrekken tegen torenhoge rentetarieven. Ook zijn er een hoop particulieren die via sites en marktplaatsen geld te leen hebben. Er zijn natuurlijk altijd gevallen waarbij dit goed gaat. Maar oplichting is helaas aan de orde van de dag en veel mensen zijn hier in het verleden al de dupe van geworden. De geldverstrekkers ken je niet persoonlijk en het is dus maar de vraag in hoeverre ze te vertrouwen zijn. Vaak moet je van te voren al een bedrag betalen, zoals zogenaamde ‘administratiekosten’. Zodra dit bedrag binnen is kun je fluiten naar je lening. Ook weten ze met slimmigheidjes wel weer onder bepaalde regeltjes en overeenkomsten uit te komen en zijn hun ‘klanten’ de dupe.
Lijkt het te mooi om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook en ga hier zeker niet mee in zee. Beter is om naar een erkend kredietverstrekker te stappen die een officieel en duidelijk contract opstelt nadat alle opties nagelopen te zijn.

Geld lenen van familie of vrienden

Als je geld wil lenen van een particulier, dan kun je ook denken aan familie of vrienden voor financiële steun. Dit is populair omdat je hier soepelere afspraken mee kunt maken dan bijvoorbeeld met een bank. Eenmalige kleine bedragen gaan vaak eenvoudig onderhands. Maar voor grotere of structurele bedragen is het handig om een contract op te stellen met heldere afspraken. Familieleden hebben vaak het beste met je voor en zullen het waarschijnlijk niet nodig vinden om rente te heffen over het bedrag wat je leent. Toch is het slim om wel wat aan rente te betalen. Doe je dit niet, dan ziet de Belastingdienst het bedrag namelijk als een schenking waarover je schenkbelasting moet betalen. Dit valt vaak veel hoger uit dan die rente. Wil je toch renteloos kunnen lenen van familie of vrienden? Dan is er een indirecte manier om dit te doen door de betaalde rente terug te schenken aan de lener. Blijft het bedrag binnen de jaarlijkse vrijstelling, dan hoeft er over die schenking geen belasting betaald te worden.

Waar moet je aan denken als je geld wil lenen van familie of vrienden?

Let erop dat je –ook bij vrienden en familie- alleen leent als je dit ook denkt terug te kunnen betalen. Dit voorkomt spanningen en teleurstelling. En niemand zit te wachten op een verslechtering van relaties met mensen die je naasten zijn. Moet je lenen om het ene gat na het andere te dichten, dan is het verstandig om eerst een overzicht te maken van de financiën en eventueel hulp te zoeken bij problemen. Stel bij grote bedragen of periodieke leningen samen een ondertekend contract op (zeker als je het geld wil gebruiken voor een nieuwe onderneming) en laat deze door een deskundige nakijken. Maak heldere afspraken over de hoogte van het bedrag, de eventuele rente, de aflossing en de looptijd. Spreek ook af wat er gebeurt als de aflossing niet gaat lukken of vertraging oploopt.

Geld lenen van een particulier: crowdfunding

Een andere manier om geld te lenen van een particulier is crowdfunding. Een begrip dat de laatste jaren enorm populair geworden is. Je schrijft je in bij een online platform met een leenverzoek voor bijvoorbeeld je (nieuwe) bedrijf of een project. Particuliere geldschieters van het platform kunnen vervolgens inschrijven op jouw verzoek. Bij genoeg animo en na een kredietwaardigheidscheck gaat de lening door. De aflossing gaat met rente weer terug naar de geldschieters. Er zijn verschillende platforms online. Hier staan ze op een rijtje, samen met hun kosten:

Platform Bedoeld voor Hoeveel lenen Kosten
Lendico.nl Zakelijke leningen

(vanaf 2017 wellicht ook weer particulieren)

Van €10.000 tot €250.000 per jaar -administratiekosten (alleen als lening doorgaat)

-rente

Beiden zijn variabel en afhankelijk van je risicoprofiel.

CrossLend.com Particulieren Van €1.500 tot €30.000 per jaar -administratiekosten (alleen als lening doorgaat) tussen de 0,5% en 5%

-JKP tussen 4,82%-14% (incl. admin. kosten en debetrentevoet bij looptijden van 12 maanden)

-Debetrentevoet 3,3%-10,97%

Alle percentages zijn afhankelijk van je kredietwaardigheid

FundingCircle.com Zakelijk (MKB) €10.000 tot €250.000 -rente van 3,79% -16,68%, afhankelijk van de kredietklasse waar je in zit
Geldvoorelkaar.nl Particulieren en MKB In feite geen limiet. Minimaal bedrag hangt af van welk soort lening je kiest -plaatsingskosten (alleen als lening doorgaat) €125 (particulier) en max.€499 (zakelijk)

-eenmalige succesfee met startarief van 1,25% vermeerderd met 0,95% per jaar looptijd (andere tarieven bij de aflossingsvrije lening)

(alleen als lening doorgaat)

SameninGeld.nl Particulieren

Alleen voor hypotheken/investeringen in panden

Niet bekend -20% eigen inleg

-eenmalig 2% van het transactiebedrag (min €1.000)

-€50 – €150 administratiekosten per maand

-rente (wordt per 5 jaar vastgesteld)

Lendex.nl Particulieren €1.000 tot €25.000 JKP, percentage afhankelijk van je persoonlijke situatie met een rente vanaf 4,7%

Nadere informatie over crowdfunders? Klik hier

Verschillende opties

Samengevat kunnen we zeggen dat er verschillende opties zijn als je geld wilt lenen van een particulier. Dit varieert van familie en vrienden tot online leningen en peer-to-peer leningen (crowdfunding). Belangrijk advies is om altijd goed na te denken over waar je leent en hoeveel. Zet dingen zwart op wit, zodat er achteraf geen problemen ontstaan. Is alles goed geregeld, dan kun je met een gerust hart concentreren op je aankopen of investeringen.