Geld uitlenen aan familie

Ben je van plan om een eigen bedrijfje op te starten of om op wereldreis te gaan en wil je graag geld lenen bij bijvoorbeeld een oom, een tante, je ouders, een broer of een zus en het liefst zonder tussenkomst van een bank? Dan is het wellicht voor jou een idee om een onderhandse lening aan te gaan en met degene waar jij een lening mee af wilt sluiten een contract samen te stellen.  De hoeveelheid rente die je betaalt, de looptijd van het contract en de aflossing van de lening worden onderling bepaald.

Stel vertrouwen in familieleden, maar niet roekeloos en onbedachtzaam

Een van de vele voordelen van het lenen bij een familielid is dat het geld in vertrouwde kringen blijft. Familieleden zullen geen aanmaning of harde druk uitoefenen om hun geld terug te krijgen. Een onderhandse lening berust namelijk meestal op onderling vertrouwen. Als je de reputatie hebt binnen jouw familie geen wanbetaler maar een pietje precies te zijn als het om geldzaken gaat, is de kans groot dat iemand uit jouw familie bereid is om jou geld toe te steken. Doorgaans gaan onderhandse leningen dus met het nodige vertrouwen gepaard. Soms kunnen bepaalde leenconstructies ook aangewend worden en mogelijkheden tot een durfkapitaal openen. Laat je over de mogelijkheden van een onderhandse lening goed informeren alvorens je hieraan begint.

Pas op voor de nadelen van een onderhandse lening

Een nadeel van onderhands een lening te contract stellen is dat het ook familiebanden kan beproeven en in het ergste geval schaadt het niet alleen de reputatie van een van de betrokken partijen maar houd je er ook nog een vertrouwensbreuk aan over. Denk dus goed na voordat je met een familielid een onderhandse lening af wilt sluiten. Stel jezelf de vraag: wil ik een goede verstandhouding op het spel zetten? Je zult een zeker inzicht moeten hebben in jouw eigen leengedrag en de wijze waarop jij denkt dat dit zal gaan verlopen. Als een bepaald plan of een bepaalde lening te veel risico in zich draagt om ten uitvoer gebracht te worden, is het verstandiger om een annulering van een lening te overwegen.

Geld uitlenen aan familie is in principe te goeder trouw en gebaseerd op het beste met een ander voor hebben

Geld uitlenen kan in veel gevallen gewenst zijn als een familielid bijvoorbeeld studeert, daarnaast niet werkt, en tijdelijk om wat voor een reden dan ook in geldnood verkeert. Niemand leent graag geld uit, maar er zijn genoeg uitzonderingsgevallen denkbaar waarin ook jij wel bereid zou zijn om een broer, tante, zus of oom wat geld toe te steken omdat je hem of haar een financiële optater wilt geven of dienst wilt bewijzen. In feite is het een barmhartig gebaar om geld aan iemand uit te lenen zolang er maar duidelijke afspraken zijn over het al dan niet, en vooral ook het ‘hoe’, van de wijze van terugbetaling. Spreek duidelijke termijnen af, een bepaald bedrag en de aflostermijn en probeer problemen zoveel mogelijk te voorkomen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie