Goedkoop geld lenen, kan dat wel?

De slogan zegt het al: ‘Geld lenen, kost geld’. Het is een punt waar menig lener zich al op verkeken heeft. Maar wil dat zeggen dat geld lenen altijd véél geld kost? Of kan het ook goedkoop? Tegenwoordig met internet kunnen we heel goed vergelijken wat de kosten zijn van de aanbieders en hiermee gaan voor de beste of goedkoopste. Maar waar moet je nu allemaal op letten? Natuurlijk is de rente, die gevraagd wordt bij particulier lenen en zakelijk lenen, één van de beste pijlers. Hoe hoger de rente, hoe meer onkosten. Maar ook zijn er nog andere kosten die de prijs hoger laten uitvallen. Hoe hoog zijn de afsluitkosten, bijvoorbeeld?

Online  vergelijken

Bij veel bedrijven en banken is het mogelijk om online de lening aan te vragen. Daardoor kan je zelf ook goed vergelijken. Je krijgt hierbij immers de bedragen al te zien voordat je de lening werkelijk afsluit. Neem de tijd en vergelijk zoveel mogelijk banken of andere aanbieders. Dit kan je immers een hoop geld schelen. Let ook meteen op de voorwaarden die de banken stellen. Je moet immers wel aan deze voorwaarden kunnen voldoen. Is er een limiet aan de looptijd, gaan ze het BKR register controleren en moet er een verzekering afgesloten worden?

Klein bedrag lenen

Een klein bedrag lenen kan snel en goedkoop.  Dit wordt  afgesloten met een simpel SMS-je. Deze snelle lening , een SMS-krediet, is eenvoudig en als je op tijd terug betaalt, is het zeker goedkoper.  Meestal kan deze kleine lening afgesloten worden zonder een BKR check. Naar een speciaal sms nummer sms je het bedrag en het aantal dagen door . Deze lening is te vergelijken met een flitslening of minikrediet. De bank ziet aan het mobiele nummer wie de lening aanvraagt. Je zal dus al klant moeten zijn bij deze bank. Alle communicatie verloopt via SMS.

Pas op voor actierente

Er zijn leningen die een zogenaamde actierente hebben. Dit is een lening die heel aantrekkelijk lijkt door de zeer lage rente. Helaas is dit meestal voor een korte periode, om daarna te stijgen naar een hoge rente. Trap dus niet in mooie verkooppraatjes, maar hou goed in de gaten hoe lang deze lage rente geldt. Bedrijven kunnen ook  zo’n lage rente geven en daarvoor in de plaats een verzekering eisen. Dan is de rente dus wel laag, maar word je opgezadeld met de kosten voor de verzekering. Een goedkoop lijkende lening, die eist dat er een verzekering afgesloten wordt, is daardoor meteen weer een stuk duurder.

Onderpand

Omdat de bank of het bedrijf minder risico loopt bij een lening met onderpand, zal de rente lager kunnen blijven. Natuurlijk moet je wel in de gaten houden dat je het onderpand kwijt raakt op het moment dat jij niet aan je betaalverplichtingen kunt voldoen. Denk bij een onderpand niet alleen aan een huis, maar ook aan een auto of zelfs aan een lening waarbij effecten of een levensverzekering als onderpand dient. Een groot voordeel is dus de lagere rente waarvoor geleend kan worden. Een groot nadeel bij het lenen met effecten als onderpand is , dat bij waardevermindering van de effecten de bank kan eisen dat je meer effecten koopt!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie