Grip op je financiële situatie met een budgetcoach

Financiële problemen komen in de beste families voor. In veel gevallen zijn ze van tijdelijke aard en kunnen ze door middel van eenvoudige oplossingen snel en correct worden opgelost. Toch is dat niet altijd vanzelfsprekend. Er zijn namelijk ook veel mensen of gezinnen die de grip op hun financiële situatie compleet verloren zijn. In veel gevallen begint dit als een kleine achterstand, maar kan al snel oplopen tot een behoorlijke schuld. Deze problemen kunnen voortkomen uit diverse situaties.

Zo kan werkloosheid of arbeidsongeschiktheid een aanleiding zijn, maar financiële problemen kunnen ook veroorzaakt worden door een verkeerd uitgavenpatroon. In veel gevallen worden de eerste signalen genegeerd. Aanmaningen blijven liggen waardoor er onherroepelijk incasso’s volgen die hoge kosten met zich meebrengen. Vaak is de ontstane achterstand dan niet meer op eigen kracht op te lossen. Deze uitzichtloze situatie werkt deprimerend waardoor problemen niet effectief worden aangepakt. Het financiële probleem stapelt zich op. In dat geval biedt een budgetcoach uitkomst. Maar wat doet deze coach eigenlijk? En kan iedereen gebruik maken van deze hulpverlening?

De werkzaamheden van een budgetcoach

Een budgetcoach is een bevoegd persoon die als doel heeft het financiële overzicht weer terug te brengen in het gezin. Een coach zorgt ervoor dat geldzaken weer inzichtelijk worden. Dit gebeurd in eerste instantie door het inkomen en de uitgaven naast elkaar neer te leggen. Zo kan de financiële situatie goed in kaart worden gebracht. De budgetcoach maakt vervolgens een op maat gemaakt plan waar de betreffende persoon of het gezin zelf mee aan de slag moet.

Dit kan variëren van het zoeken naar een baan, tot aan het contact leggen met schuldeisers voor het treffen van een regeling. Een coach heeft tevens een adviserende functie. Zo kan de persoon gewezen worden op bepaalde toeslagen of belastingteruggaven waar hij of zij recht op heeft. Een coach geeft ook besparingsadvies voor de maandelijkse uitgaven. Een budgetcoach zal ondersteuning bieden zolang dat nodig of gewenst is. Zo kan de grip op de financiële situatie hervat worden en krijgen mensen meer inzicht in het belang hiervan.

Wie komt in aanmerking voor een coach bij financiële problemen?

Een budgetcoach richt zich op het oplossen van “kleine” financiële problemen of schulden. Als deze schulden te groot van omvang of te complex zijn, worden gezinnen of personen meestal doorverwezen naar de schuldhulpverlening. Zowel jongere als oudere mensen kunnen gebruik maken van de financiële diensten van een budgetcoach. Iedereen die het overzicht op zijn of haar geldzaken is verloren kan hier aanspraak op maken.

In sommige gevallen wordt een budgetcoach toegewezen door de gemeente. De kosten worden dan vergoed. Om hiervoor in aanmerking te komen moet het gezin of de persoon wel onder een bepaalde inkomstennorm blijven. Een budgetcoach kan natuurlijk ook op zelfstandig worden ingeschakeld. Dit geldt voor particulieren, maar ook instellingen en bedrijven maken veel gebruik van een budgetcoach. Bij dreigende financiële of administratieve chaos, kan een coach helderheid en inzicht verschaffen.

Financieel leren te besparen met een budgetcoach

Budgetcoaching bevat niet alleen begeleiding die zich richt op het oplossen van ontstane financiële problemen. Een budgetcoach geeft je ook nieuwe inzichten waardoor je efficiënter met je budget leert omgaan. Zo kan een coach je wijzen op lopende abonnementen of diensten die je niet of nauwelijks worden gebruikt. Door het opstellen van een maandoverzicht van uitgaven weet je exact waar je nog op zou kunnen besparen.

Een budgetcoach voorziet je hierin van handig tips. Daardoor krijg je meer inzicht in je inkomsten en uitgaven, en ga je bewuster om met je geld. Ook als de administratie en bijbehorende financiën op orde zijn houdt de budgetcoach een oogje in het zeil. Zeker als het om financiële problemen gaat is dit van groot belang. Zo wordt een terugval naar de oude levensstijl voorkomen. Tijdens het nazorgtraject controleert de coach regelmatig of de financiële administratie nog op orde is, en hoe dit wordt gedaan. Eventueel kan de coach in deze fase ook nog bijsturen en verbeteren.

Een budgetcoach voorkomt een schuldsaneringstraject. Daarom kun je alleen gebruik maken van een coach als de financiële problemen of schulden niet al te groot of complex van omvang zijn. Dat wetende is het van groot belang om tijdig aan de bel te trekken als je het overzicht in je geldzaken kwijt dreigt te raken. Zo voorkom je dat schulden te hoog oplopen en loop je minder risico op de drastische consequenties die daaraan verbonden zijn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie