Helaas, je wordt ontslagen. Wat nu?
Recht op WW
Het kan iedereen overkomen. Misschien doe je nog zo je best en heb je het idee dat je niks fout doet en dan nóg kan het misgaan. Een ontslag ligt, zeker in tijden van crisis, altijd op de loer en dat is geen fijn idee. Want wat moet je gaan doen als je wordt ontslagen je zonder geld komt te zitten? Eerst even wat anders nog. Wanneer je wordt ontslagen terwijl je nog gewoon een lopend contract hebt, heb je namelijk recht op het een en het ander. Bijvoorbeeld een ontslagvergoeding. Laat je niet zo maar afwimpelen door de grote baas maar ga voor wat je verdient. Zoek dit soort dingen goed uit voordat je met hangende pootjes het bedrijf waar je gewerkt hebt verlaat. Heb je recht op een uitkering? Je hebt namelijk mogelijk recht op een werkloosheidsuitkering (WW). Je moet dan wel een aan aantal eisen voldoen. Een WW-uitkering duurt maar een aantal maanden en is veel lager dan je inkomen. Ben niet te lui, want als je je ontslag niet aanvecht, heb je de kans dat je geen (WW-)uitkering krijgt. Vraag daarom altijd juridisch advies, om de zaak aan te vechten. Heb je zelf ontslag genomen of ben je misschien op staande voet ontslagen, dan heb je in principe geen recht op een werkloosheidsuitkering (WW). Je komt overigens misschien wel in aanmerking voor een bijstandsuitkering zodat je toch nog een inkomen hebt.
Periode met minder inkomen, met toeslagen
Je moet je hoe dan ook instellen op een periode met een minder inkomen. Waarschijnlijk krijg je na je ontslag te maken met een lager inkomen, zeker als je alleen een werkloosheidsuitkering krijgt. Probeer daarom een duidelijk overzicht te maken van je inkomsten en uitgaven. En natuurlijk van je buffer. Dit kun je doen met een, eventueel digitaal, huishoudboekje. Geef gewoon niet meer uit dan er binnenkomt. Bekijk waar je kunt besparen op je uitgaven. Gebruik je buffer eventueel om een korte periode van te leven. Daar tegenover staat dan wel weer dat je recht hebt op sommige toeslagen. Mogelijk heb je recht op (hogere) toeslagen van de overheid omdat je inkomen lager is als je werkloos bent. Je moet dit snel na je ontslag controleren. Let op: je recht op kinderopvangtoeslag vervalt na 3 maanden, geteld vanuit de eerste dag dat je niet meer werkt. Je moet die toeslag dan ook zelf stopzetten.
Kijk wat voor gevolgen het heeft voor je pensioen
Let goed op want ook voor je pensioen kan het gevolgen hebben. Als je wordt ontslagen stopt je pensioenopbouw bij je vorige werkgever. Je krijgt van je pensioenuitvoerder een overzicht van je opgebouwde ouderdomspensioen. Hier blijf je recht op houden, ook al ga je vervolgens ergens anders werken. In sommige gevallen kan je je pensioenopbouw na je ontslag laten doorlopen door rechtstreeks te betalen aan je pensioenuitvoerder. Als je dit wilt, moet je hiervoor zelf contact opnemen met je pensioenuitvoerder. Die kan dan aangeven hoeveel dit kost. Je recht op nabestaandenpensioen kan komen te vervallen, dit betekent de uitkering waar je recht op hebt na een verloren dierbare. Check dit altijd goed bij je verzekeraar.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!