,

Hoe bespaar je geld op jouw hypotheek

Geld besparen is iets wat we allemaal wel willen, zodat we meer kunnen sparen of meer geld kunnen uitgeven aan belangrijkere dingen in ons leven. Een van de vaste lasten waar we op kunnen besparen is de hypotheek. Een vaste last waarop je misschien denkt niet te kunnen besparen, maar wij hebben enkele tips verzameld waarmee je wellicht toch kan besparen op jouw hypotheek.

Kies voor een lagere rente

Je denkt misschien dat je niet kan overstappen van hypotheek, maar niks is minder waar. Al zitten er wel enkele voorwaarden aan. De kans bestaat dat je een bepaalde boete moet betalen wanneer je wilt overstappen, maar in veel gevallen ben je zelfs met de boete voordeliger uit. Kijk dus goed naar de andere opties die je hebt, misschien vind je wel een betere deal. Zo kan je bijvoorbeeld kijken naar Buitenlandse hypotheekversterkers, die vaak hypotheken aanbieden met een significant lagere rente.

Je kan de overstapboete ook vermijden door over te stappen wanneer je rentevaste periode net voorbij is. Dan hoef je namelijk geen boete te betalen en bespaar je dus nog meer geld.

Eigen geld tot je beschikking?

Wanneer je nog wat eigen geld hebt, dan kun je dit in jouw hypotheek steken om zo de vaste lasten te verlagen. Hoe sneller je de hypotheek afbetaalt, hoe minder rente er betaald moet worden en hoe meer geld je dus kan besparen.

Controleer of je een lagere rente kunt krijgen bij jouw bank

De rente voor jouw hypotheek wordt bepaald door het risico dat de bank loopt hierop. Een hogere hypotheek betekent doorgaans meer risico en dus een hogere rente. Deze hypotheekrente kan naarmate de tijd verstrijkt veranderen. Stel dat de waarde van jouw woning drastisch verandert of dat je al veel schuld hebt afgelost, dan kan je in een andere risicoklasse vallen waardoor je minder rente hoeft te betalen. Dit kun je altijd laten controleren bij de bank. Zo kan je een taxatierapport laten uitvoeren om zo de huidige waarde van jouw woning te laten bepalen. Hierna kun je kijken of de huidige waarde binnen een andere klasse valt en of je geld kan besparen. Bovendien is het altijd handig om te weten wat jouw woning precies waard is. Je weet maar nooit wanneer je deze informatie nodig hebt.

Controleer of je (nog) een woekerpolis hebt

Voor lange tijd waren er veel banken die woekerpolissen hanteerden. Dit zijn polissen waarbij je te hoge administratie- en beheerskosten betaalt aan de bank. De banken dienen deze polissen te ‘ontwoekeren’, maar dit is nog zeker niet bij alle polissen gebeurd. Het is dus een goed idee om te controleren of jij nog een woekerpolis hebt. Is dat het geval? Dan zijn banken verplicht om deze polis te ontwoekeren. Hierdoor zal jouw hypotheekrente omlaag gaan.

Rente-middeling

Een dienst die bij sommige banken wordt aangeboden is rente-middeling. Hierbij ga je een lagere rente betalen, maar wordt de rente wel voor een langere tijd vastgezet. Uiteindelijk zal dit je dus geen besparing opleveren, maar tijdelijk betaal je minder vaste lasten. Dit kan handig zijn wanneer je tijdelijk even krap bij kas zit. Zodoende heb je dan in ieder geval extra geld voor handen.

Zoals je ziet zijn er veel manier om geld te besparen op jouw hypotheek. We raden aan om goed te kijken welke manieren er mogelijk zijn en welke het beste bij je passen. Je kunt natuurlijk altijd verschillende manieren proberen. In dit geval is het vaak de aanhouder die wint.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie