Hoe kan je jouw financiële doelen voortaan wel halen?

Ieder jaar zijn er een hoop mensen die goede voornemens voor zichzelf stellen. Misschien heb jij aan het begin van het jaar ook wel een paar financiële doelen voor ogen gehad. Voor de meeste mensen is het lastig om de doelen te realiseren. Wist je alleen dat je door middel van bepaalde tips en tricks voortaan jouw financiële doelen wel kunt behalen? Als je er achter wilt komen hoe je dit precies moet doen raden wij je aan om snel verder te lezen. We zullen je in dit artikel alles laten zien waarmee jij zelf aan de slag kunt gaan!

Stap 1: Kies voor een SMART plan

Of je nu meer wilt besparen of dat je jouw schuldenlast vermindert, je doel moet altijd gemaakt zijn aan de hand van de SMART vuistregel als je echt succes wilt hebben. SMART staat voor: S-specifiek. M-meetbaar, A- achievable, R-realistic en T-time-based. Dit is een regel die voor ontzettend veel doelen wordt gebruikt, maar hij is met name bedoelt voor doelen vanuit een financieel oogpunt. Het is belangrijk dat jouw doel echt aan al deze eisen voldoet. Zo duurt het vaak een stuk langer dan mensen in eerste instantie denken om vermogen op te bouwen. Met specifieke doelen voor de langere termijn in het achterhoofd is de kans groter dat je op kortere termijn de juiste beslissingen neemt om jouw doelen te behalen. Als je dit omzet naar een praktisch voorbeeld dan ziet het er als volgt uit:

  • Goed: Ik wil graag van mijn kredietkaartschuld af.
  • Al beter: ik wilt dit jaar mijn $3.000 credit card schuld afbetalen.
  • Het beste: Ik zal mijn $3.000 creditcardbalans afbetalen voor 15 mei 2019.

Stap 2: Maak een lijst van je korte termijn en lange termijn doelen

De volgende stap is om jouw doelen in te delen in korte en lange termijn doelen. Dit is geen super lastige taak, je moet alleen goed bekijken wat er precies mogelijk is binnen de gestelde periode. Je hele hypotheek afbetalen in een jaar is niet haalbaar, dit is dus een lange termijn doel. Je 200 euro schuld bij je telefoonaanbieder is goed te doen binnen een paar maanden, dit is dus een korte termijn doel. Misschien moet je wat bezuinigen (uit eten gaan) of een extra dienst nemen om je prioritaire korte termijn doelen volledig te betalen. Dit is echter geheel aan jou, jij bent de enige die inzicht heeft in het beschikbare budget. Wij raden je aan om deze doelen altijd ergens in de buurt te houden. Zo kan je jouw lijstje van tijd tot tijd bijhouden en zal je zien hoe goed je eigenlijk op weg bent met het realiseren van de verschillende doelen. Dit maakt het echt een stuk makkelijker om de doelen langzaam aan af te werken. Iedere keer dat je een doel hebt behaald zal je een goed gevoel krijgen, hier doe je het immers om.

Stap 3: Zet automatisch geld opzij om te investeren

Dit is voor veel mensen de lastigste stap. De meeste mensen vinden het super lastig om geld weg te zetten voor later. Echter is het toch van belang dat je hier aan werkt als je jouw doelen wilt bereiken. Je moet de druk en de angst die komen kijken bij het opzij zetten van geld van je afschuiven. Het mentale werk dat nodig is om geld te verplaatsen en om elk doel te financieren, kan elke maand vermoeiend zijn. Toch is dit nu eenmaal iets waar je mee moet leren omgaan. Je hebt veel meer kans om je geld doelen te halen als je ervoor kiest om automatisch je geld te verplaatsen naar je spaarrekening of je beleggingsrekening. Door deze automatische overboeking hoef je zelf niet iedere keer het geld over te maken. Dit is niet alleen veel makkelijker, maar het zorgt er ook nog eens voor dat je jouw geld niet zomaar van je spaarrekening gaat. Bij de meeste banken kun je dit gewoon via Internetbankieren instellen. Nog handiger is het om een speciale spaarrekening te openen waar je het geld op zet. Houdt er rekening mee dat de kosten hiervoor wel vaak hoger liggen.

Het lijken misschien hele eenvoudige tips, maar met de info uit dit artikel zal ook jij in staat zijn om eenvoudig jouw doelen per jaar te behalen. Door deze stappen zal je na een aantal maanden al een aantal doelen behaalt hebben, dit geeft je de boost om door te gaan. Voor je het weet heb je jouw financieren helemaal op orde!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie