Hoe vragen om een salarisverhoging?
Mensen zijn vaak bang om een salarisverhoging te vragen. Dit is voor veel mensen de reden dat ze genoegen nemen met hun huidige salaris. Toch is het verstandig om na verloop van tijd te vragen om een verhoging, al helemaal als je huidige functie niet meer aansluit met waar je in het begin mee begon. Dankzij een salarisverhoging laat je zien aan het bedrijf dat je het de prijs waard hebt. En als ze niet bereid zijn om een salarisverhoging te geven dan is het misschien een goed moment om te zoeken naar een andere baan. Wij zullen je in dit artikel de beste tips laten zien die je kunt toepassen om een salarisverhoging te vragen bij jouw werkgever!
1. Weet dat het normaal is om te vragen
Het is niet hebberig om opslag te vragen. Ervan uitgaande dat je manager zelfs een beetje redelijk is of enige eerdere ervaring heeft met het managen van mensen, weet ze dat het normaal is dat mensen om opslag vragen. Tenzij je ergens echt disfunctioneel werkt, is het duidelijk dat je voor geld werkt. Zelfs als je manager uiteindelijk geen ja zegt, is het niet waarschijnlijk dat je je relatie beschadigt door het verzoek te doen. Wel is het van belang dat je verzoek aan de volgende eisen voldoet: A) je vraagt niet om een bedrag dat niet in overeenstemming is met de markt voor je werk, en B) je staat in dienst voor een zeer specifieke tak. Denk er maar eens over na: een salarisverhoging is de erkenning dat je nu op een hoger niveau bijdraagt dan toen je salaris voor het laatst werd vastgesteld. Een loonsverhoging is geen gunst of geschenk; het is een manier voor werkgevers om jouw werk op de juiste manier te belonen.
2. Let goed op de timing van je verzoek
Je gaat je manager benaderen om deze salarisverhoging aan te vragen, en je manager is een mens met normale menselijke emoties. Dat betekent dat je niet moet vragen om over je salaris te praten als ze een slechte dag hebben of als ze nerveus zijn over aankomende bezuiniging. Aan de andere kant, als je de dag kiest dat jouw baas bijzonder tevreden over je lijkt te zijn, dan is dit misschien een bijzonder goed moment om het verzoek in te dienen. Dit zorg ervoor dat je toch voor een deel inspeelt op zijn emoties, iets wat echt geen kwaad kan voor een verzoek tot opslag. Je wilt natuurlijk wel hebben dat hij meegaat in je verzoek.
3. Vraag het als je er al lang werkt
Sommige bedrijven zullen je salaris elk jaar opnieuw bekijken, dit doen ze vaak tijdens de functioneringsgesprekken. Maar er zijn genoeg bedrijven die het niet ter sprake willen brengen. In dat geval moet je zelf uitzoeken wanneer je het vraagt. In het algemeen geldt dat als het een jaar of langer geleden is dat je salaris voor het laatst werd vastgesteld en als je in die periode uitstekend werk hebt verricht, het redelijk is om te vragen om opslag. Maar als je salaris al in de afgelopen12 maanden is verhoogd, is het over het algemeen niet realistisch om nog een keer een verhoging te verwachten. Hetzelfde geldt als je nog geen jaar in dienst bent. Er kunnen enkele uitzonderingen zijn, maar dit is vaak wel een goede vuistregel. En natuurlijk is het “uitstekende werk” onderdeel hiervan van belang. Als je veel fouten hebt gemaakt of als je baas niet tevreden lijkt te zijn met je werk, zal een verzoek om loonsverhoging waarschijnlijk niet goed overkomen.
4. Weet wat je waard bent en doe aan onderzoek.
Als je niet weet wat het markttarief voor jouw functie is – en in het bijzonder in uw geografisch gebied- zoek dat dan uit voordat je om een opslag vraagt. Als blijkt dat je al aan de top van de markt staat, moet je dat natuurlijk wel meewegen bij de afweging die je maakt. Het uitzoeken van het markttarief is voor jouw werk niet altijd even eenvoudig. Salariswebsites zijn niet altijd accuraat op individueel niveau. Dit komt met name doordat dezelfde functietitel van bedrijf tot bedrijf kan verschillen. Ze kunnen een nuttig uitgangspunt zijn, maar zie ze niet als correct. Ga er in plaats daarvan van uit dat ze je een schatting geven.
Door op deze zaken te letten zal je meer kans hebben op een salarisverhoging. Je kunt het echt altijd vragen, mits je het een beetje goed brengt. Het is zeker niet een hebberig verzoek, als je gratis zou werken dan was je wel een vrijwilliger geweest. Dankzij deze handige tips is het een stuk eenvoudiger om jouw baas te benaderen met het verzoek.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!