Hypotheek afsluiten of een huis huren

Zoals je waarschijnlijk al wel weet is het vandaag de dag niet zo makkelijk om als starter aan een huis te komen. Dit komt met name door het feit dat de prijzen van de koopwoningen aanzienlijk zijn gestegen. Maar hoe zit het nu precies met huren? Is het verstandig om voor een huurwoning te kiezen? Of is het toch handiger om op zoek te gaan naar een geschikt koophuis? Wij zullen je in dit artikel alles laten zien rondom deze keuze, zo weet je beter wat je allemaal te wachten zal staan!

Hoe lang wil je er blijven wonen?

Jouw beoogde periode waarin je in het huis wilt verblijven heeft een grote invloed op de vraag of het zinvoller is om te kopen of te huren. Het proces van het kopen en verkopen van een huis brengt veel verschillende kosten met zich mee. Sommige van deze kosten worden nog wel eens over het hoofd gezien, denk bijvoorbeeld aan de makelaarskosten, taxatiekosten, eigendomsverzekering en hypotheekbijdrage. Voor de aankoop van een huis van 200.000 zijn de extra kosten al snel 2.128 euro gemiddeld. Dit is nogal wat op het normale bedrag. Hoe langer je in een huis verblijft, hoe meer tijd je hebt om deze kosten op te delen. Als je binnen een paar jaar het huis verkoopt dan kan het zijn dat de waarde van het huis niet genoeg is gestegen om deze kosten te compenseren. Om het risico te verminderen, is het belangrijk om lang genoeg in een huis te blijven om jouw schuld te verminderen en om het huis meer waard te laten worden. Als je van plan bent om minder dan 3 jaar te blijven, is het waarschijnlijk dat het kopen van een huis niet de beste optie zal zijn om voor te gaan.

Gaan de huizenprijzen altijd omhoog?

Voor de ineenstorting van de vastgoedmarkt die in 2007 begon, gingen veel mensen ervan uit dat de huizenprijzen altijd zouden stijgen. Maar dat is helaas niet het geval. Het uiteenspatten van de vastgoedzeepbel toonde aan dat de huizenprijzen sterk kunnen dalen. De gemiddelde woningprijs in ons land daalde tussen 2007 en 2009 met bijna 13%. Voordat je mogelijk besluit om een huis te kopen is het handig om te bekijken hoe je er voor zou staan als het huis niet meer waard zou worden. Met een 3% jaarlijkse prijsstijging, zou een huis van €250.000 in 10 jaar tijd ruim €337.000 waard zijn. Met een jaarlijkse prijsverhoging van 1% zou de waarde van hetzelfde huis groeien tot slechts €276.000 in dezelfde periode. En dat is voor de inflatie. Als de inflatie 3% is en je huis in waarde stijgt met 1%, zou je zelfs achteruit gaan. Dit is natuurlijk niet een goede investering.
De huizenprijzen willen nog wel eens schommelen. Hierdoor is het dus niet verstandig om alleen maar naar de huizenprijzen van dit moment te kijken. Ten eerste zijn huizenprijzen geen goede indicator voor het groeipotentieel van jouw huis. De reden hiervoor is dat de gemiddelde huizenprijzen een verzameling van woningen in een brede regio vertegenwoordigen, terwijl de daadwerkelijke huizenprijzen afhankelijk zijn van een groot aantal andere factoren. Als je een te hoge hypotheek neemt dan kan het zijn dat je door de grote hypotheek niets over zult hebben om te sparen voor onverwachte noodgevallen (zoals medische kosten), je pensioen of voor het collegegeld (als je kinderen hebt). Kopers die denken dat een huis altijd een goede investering is hebben dus zeker niet altijd gelijk.

Appels met peren vergelijken?

Het is eigenlijk niet helemaal eerlijk om puur te kijken naar de korte termijn kosten als het aankomt op het vergelijken van huren en kopen. In plaats van je alleen te richten op de maandelijkse of jaarlijkse kosten moet je ook overwegen welke optie een groter positief effect zou hebben op je totale vermogen na een aantal jaar. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat jouw totale eigendomskosten €2.000 per maand bedragen en dat je een vergelijkbare woning kon huren voor €1.800 per maand. Dit verschil van €200 had je kunnen beleggen in iets wat je meer rendement zou geven op de lange termijn.
Het beste is om te kijken naar de zogeheten prijs-/huurverhouding. De huurprijsverhouding wordt berekend door de waarde van de woning te delen door het jaarlijkse huurbedrag. In het algemeen geldt dat als de huurprijsverhouding minder dan 20 is, kopen een betere optie zou kunnen zijn. Als de verhouding daarentegen groter is dan 20, zou je beter voor huren kunnen kiezen. Dit maakt het mogelijk om de meest optimale afweging te maken tussen het huren en het kopen van een woning.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie