Een hypotheek is een van de grootste beslissingen in je leven. Verkeerd kiezen kan verkeerd uitpakken en je een hoop extra geld kosten. Geld wat je liever besteedt aan andere dingen. Helaas valt de wereld van hypotheken voor het gros van de mensen in de categorie ‘hogere wiskunde’ en heb je aardig wat kennis nodig om de juiste beslissing te kunnen nemen. Een hypotheek afsluiten gaat daarom meestal gepaard met een uitgebreid advies. Advies is echter ook erg kostbaar. En dus vragen sommigen zich af: kun je een hypotheek afsluiten zonder adviesbureau? Het antwoord is: ja dat kan. De vraag of het verstandig is, is een tweede. Lees er hier meer over.

Een hypotheek afsluiten zonder adviesbureau: de execution only hypotheek

Het is mogelijk om zonder advies een hypotheek af te sluiten. Hiermee bespaar je tot wel een paar duizend euro. In hypothekenland heet dit de execution only hypotheek. Omdat je geen advies krijgt, zul je zelf aan de slag moeten. Bij deze vorm van hypotheek wordt verondersteld dat je een bepaalde hoeveelheid kennis hebt over hypotheken en deze kan ook getoetst worden door de verstrekker of tussenpersoon voordat deze ook maar iets gaat afsluiten voor je.

Wat moet je weten en kunnen?

  1. Je begrijpt wat een hypotheek is.
  2. Je hebt inzicht in de risico’s die je ermee kunt lopen.
  3. Je kunt zelf de vorm bepalen en een rentevaste periode kiezen.
  4. Je hebt kennis van begrippen als hypotheekrenteaftrek, overlijdensrisicoverzekering en de Nationale Hypotheekgarantie.
  5. Je hebt helder inzicht in je financiële situatie en houdt rekening met mogelijke veranderingen daarin (gezinsuitbreiding, ander werk, scheiding, overlijden, pensioen, etc.)

Voor wie geschikt?

Een execution only hypotheek is eigenlijk alleen geschikt voor mensen die aan een aantal voorwaarden voldoen. Ten eerste moeten zij over de genoemde kennis beschikken. Wellicht heb je een opleidingsachtergrond in dat veld of heb je je er dusdanig in verdiept dat je alles weet. Of je kent iemand (bijvoorbeeld in de familie) met deze kennis die jou gratis of tegen laag tarief wil adviseren. Ten tweede moet je geen ingewikkelde financiële situatie hebben. Dit houdt in: je koopt voor het eerst een huis, hebt een vast inkomen, geen schulden, eventueel wat spaargeld en je wilt een lineaire of annuïteitenhypotheek.

Elke andere situatie maakt het kiezen veel complexer.

Denk aan:

  1. schulden of een restschuld van je vorige huis;
  2. mensen in een echtscheiding;
  3. mensen die een beleggingshypotheek of spaarhypotheek willen;
  4. mensen die tegen hun pensioen aanlopen of hier extra voor willen sparen;
  5. startende ondernemers;
  6. mensen die een hypotheek willen voor een extra (recreatie-) huis.

In dit soort situaties komen er allerlei factoren bij die het kiezen van een hypotheek erg ingewikkeld maken. In zo’n geval is het dus beter om een deskundig adviseur in de arm te nemen. Je moet namelijk wel van heel goede huizen komen om dan nog door de bomen het bos te zien.

Waar sluit je een execution only hypotheek af?

Besluit je uiteindelijk zonder advies te gaan afsluiten, dan kun je bij een aantal aanbieders terecht. Direct afsluiten kan bij ABN AMRO, Lloyds Bank, MoneYou en SPF beheer. Of bij een van de tussenpersonen zoals: Aktia Hypotheeksupport, De Hypotheekboer, Executiononlyhypotheek.com, Geencentteveel.nl, Goedkoopstehypotheekadviseur.nl, Hypotheek24.nl, Hypotheekspecialist.nl, Nederlands Hypotheek Collectief of Online-hypotheekafsluiten. Kijk online voor meer opties. Je betaalt dan alleen de afhandelkosten en dus niet voor advies.

Zijn er nog ander opties dan een hypotheek afsluiten zonder een adviesbureau?

Is een execution only hypotheek niet voor je weggelegd, dan is er nog een manier om de advieskosten laag te houden: het modern hypotheekadvies. Dit advies verloopt voornamelijk online en telefonisch. Online werken drukt de kosten, waardoor er minder doorberekend hoeft te worden aan de klant.

Hoe werkt het moderne hypotheekadvies?

Je meld je online aan en vult allerlei informatie in over je financiën en je nieuwe woning en je beantwoordt vragen over je gewenste hypotheek. Je upload documenten zoals je arbeidsovereenkomst. Vervolgens ga je telefonisch in gesprek met een adviseur met wie je de opties doorneemt. Hij of zij stuurt je naderhand een adviesrapport per mail waar alles op een rijtje staat. Als de keus gemaakt is gaat de adviseur aan de slag om de hypotheek te bewerkstelligen. Het enige wat jij nog moet doen is naar de notaris gaan.

Waar kan ik terecht voor online hypotheekadvies?

Deze vorm is nog in opkomst en daarom nog wat schaars, maar er zijn wel een aantal aanbieders. Kijk bijvoorbeeld eens op EyeOpen. Hier krijg je voor een vast bedrag van €1.300 advies, inclusief het regelen van een overlijdensrisicoverzekering. Of kijk bij Knab Hypotheken of Aegon.