Welkom, bezoeker! [ Registreren | Inloggen

Particulier lenen begint hier:

particulier geld lenenlet op geld lenen kost geld!

Gewenst leenbedrag
Indicatie netto maandinkomen
Dienstverband
Woonachtig in
Type lening

Wij zoeken een passende lening voor u!

loader
Een moment geduld alstublieft. U wordt doorverwezen.

Kabinet voorlopig niet akkoord met basisinkomen: ‘vaag en onrealistisch’

Nieuws 25 september 2015

Verschillende gemeenten, waaronder Groningen en Nijmegen, experimenteren sinds kort met het basisinkomen voor mensen in de bijstand. Staatssecretaris Jetta Klijnsma vindt de plannen echter te vaag en veel te ver gaan.

Gesprek met wethouders

Klijnsma ging deze week in gesprek met wethouders uit Utrecht, Tilburg, Groningen en Wageningen. Een basisinkomen houdt in dat iedereen een bepaald bedrag per maand ontvangt, zonder dat er een tegenprestatie tegenover staat. Iedereen ontvangt een vast bedrag per maand, ongeacht of je arm of rijk bent. Het zou het vaak ingewikkelde belastingstelsel een stuk simpeler maken. Alle uitkeringen, toeslagen en aftrekposten zijn dankzij het basisinkomen namelijk niet meer nodig. Ook zullen mensen minder stress ervaren of te maken krijgen met depressies en een burn-out. Wel hebben ze meer tijd voor hun hobby’s en kunnen ze vrijwilligerswerk gaan doen. Daarmee doen ze niet alleen iets goeds voor een ander, maar ontstaat er ook meer sociale cohesie in de samenleving, zo menen voorstanders.

‘Vaag en onuitvoerbaar’

De Utrechtse wethouder Victor Everhardt staat open voor experimenten in zijn stad. Hij is benieuwd of mensen zich heel anders gaan gedragen als zij het basisinkomen ontvangen. Jetta Klijnsma ziet echter beren op de weg. Ze noemt een deel van de plannen veel te vaag en volgens de wet niet eens uitvoerbaar. De plannen moeten veel realistischer worden. De staatssecretaris doelt hiermee onder andere op de hoogte van de uitkeringen en over onbeperkt bijverdienen. Ook de VVD is geen voorstander van het basisinkomen. Volgens premier Rutte is het niet de taak van de overheid om zich te bemoeien met inkomens. Ook vreest hij dat mensen lui worden. De Utrechtse VVD-fractie stelt dat ‘gratis en onvoorwaardelijk niet bestaat’ en vindt de huidige voorwaarden voor een bijstandsuitkering heel redelijk.

Crowdfunding

Desondanks pakt het experiment dankzij crowfunding acties goed uit in diverse delen van Nederland. Dankzij crowfundingwebsite Onsbasisinkomen.nl mocht de Groninger Frans Kerver zich in juli 2015 de eerste Nederlander met een basisinkomen van 1000 euro noemen. De organisatie haalde 12.000 euro op voor de sociaal ondernemer. Daar kan hij dus een heel jaar van rondkomen. De actie werd gesteund door ruim 500 mensen. Kerver is tot nu toe erg tevreden en ervaart naar eigen zeggen minder druk om geld te ontvangen.

Het gesprek van de dag

In verschillende Nederlandse gemeenten is het basisinkomen op dit moment het gesprek van de dag. In de steden Groningen, Utrecht, Wageningen en Tilburg is al een pilot ingevoerd of gebeurt dat binnenkort. Deze maand sprak de GroenLinks fractie in Nijmegen zich uit voor het basisinkomen. De partij verwacht dat het experiment een positief effect zal hebben op mensen. Onder andere starters zijn gebaat bij een basisinkomen. Ze zijn meer gemotiveerd om wat bij te verdienen en starten misschien sneller een eigen bedrijf. GroenLinks wil het basisinkomen de komende drie jaar gaan invoeren in Nijmegen. Ook D66 heeft laten weten interesse te hebben in het experiment.

Trend

Volgens basisinkomen-lobbyist Sjir Hoeijmakers is het bijzonder dat alle partijen tegenwoordig zo geïnteresseerd zijn in het basisinkomen. Een paar jaar geleden werd het idee nog weggelachen. Er lijkt dus sprake van te zijn een trend in Nederland. Of het veelbesproken plan ook daadwerkelijk zal worden ingevoerd in ons land, is nog even afwachten.

gesponsorde links

Geef een reactie

Wees de eerste die reageert!

Hier kunt u een reactie achterlaten. Nieuwe reacties worden eerst door onze redactie gescreend.
wpDiscuz
 • Geld lenen bij Wehkamp is tegenwoordig mogelijk

  door op 17 maart 2016 - 0 Opmerkingen

  Wehkamp staat al jaren bekend om haar jaarlijks groeiende assortiment aan kleren, vakantiediensten en kortingen op sieraden en horloges. Binnen een aantal jaren is het nu zelfs mogelijk om bij Wehkamp een lening af te sluiten, wie had dat ooit kunnen vermoeden? Tot een bedrag van honderdvijftig euro kun je geld lenen bij Wehkamp. Je […]

 • Kredietverstrekkers zonder BKR-toetsing

  door op 27 juni 2013 - 0 Opmerkingen

  Nederland heeft veel verschillende aanbieders van allerlei soorten leningen kredieten, lang niet elke aanbieder van deze leningen en kredieten is aangesloten bij het Bureau Krediet Registratie, lang niet elke aanbieder kan hierdoor het leenverleden van nieuwe klanten bekijken. De onderneming loopt hierbij het risico dat deze een grote lening verstrekt aan een wanbetaler, deze lening […]

 • Nieuwe Website Online

  door op 3 april 2012 - 13 Opmerkingen

  Het heeft even geduurd, maar eindelijk is het dan zover. Met trots presenteren wij de nieuwe website van Particulier Geld Lenen. Veiliger, sneller en overzichtelijker. We hopen jullie middels deze website nog beter van dienst te kunnen zijn. Laat ons weten wat je van de nieuwe website vindt, en laat een berichtje achter!

 • Vandaag nog geld lenen

  door op 25 februari 2016 - 0 Opmerkingen

  Het kan zomaar gebeuren dat je per direct geld nodig hebt. Is het dan ook mogelijk dat vandaag al het geld wat je lenen wilt, op de bank staat? Ja hoor, dat kan! Er zijn diverse mogelijkheden die jou de kans geven om echt direct geld te lenen en waar je dus niet nog een […]

 • Creditcard zonder BKR-toetsing

  door op 18 april 2016 - 0 Opmerkingen

  Het is even puzzelen, maar wel mogelijk, het aanvragen van een creditcard zonder BKR-toetsing. Veel creditcardmaatschappijen delen je gegevens automatisch langs het Bureau Krediet Registratie, maar dit geldt niet voor allemaal. Veel bedrijven bieden kredietmogelijkheden zonder dat ze je laten registeren bij het BKR, maar het is ook mogelijk om bijvoorbeeld al een tegoed op […]

PGL supporters

Categorieën

Tot €1500,- lenen?

240x400