,

Wat kost een hond per jaar? Een financieel overzicht

Als je de aanschaf van een hond overweegt, is het goed om je iets meer te verdiepen in de financiële verplichtingen die dat met zich meebrengt. Hoewel je er misschien niet direct over nadenkt bij het zien van een pup, kunnen de kosten voor de aanschaf en het onderhoud behoorlijk oplopen. Natuurlijk wil je dat het jouw hond aan niets ontbreekt. Maar laat jouw financiële situatie dat ook toe?

Daarom geven we je een transparant overzicht in de maandelijkse kosten die het houden van een hond met zich meebrengt. Hierbij houden we niet alleen rekening met de aanschafprijs of de kosten voor voeding. Ook een bezoek aan de dierenarts en de aanschaf van benodigdheden kan behoorlijk in de papieren lopen. Met dit financiële overzicht zie je direct met welke kosten je rekening moet houden als je van plan bent om een hond in huis te halen.

De aanschafprijs van een hond

De prijs voor een hond is van veel factoren afhankelijk. Deze wordt grotendeels bepaald door de aanwezigheid van een stamboom. Ook zaken zoals ras en leeftijd spelen een grote rol. Zo betaal je voor een oudere hond in de regel minder dan voor een pup. Ook kunnen we stellen dat een rashond met stamboom duurder is dan een kruising of een pup zonder officieel stamboom. Prijsverschillen zijn ook te vinden in het soort hondenras.

Een populair of zeldzaam ras is vaak duurder in aanschaf dan een meer doorsnee ras. Met de stokmaat heeft dit overigens niet zoveel te maken. Zo kan het voorkomen dat je voor een zuiver gefokte Chihuahua pup meer betaald dan voor een grote Deense Dog. Van tevoren is het dus verstandig om na te gaan waar je de hond voor wilt gaan gebruiken. Is dit puur voor gezelschap, heb je sportieve doelen met de hond of ga je deze inzetten voor de fokkerij? Deze overwegingen hebben een grote invloed op de aanschafprijs van de hond.

Benodigdheden aanschaffen voor je huisdier

Na de aanschaf van de hond heb je ook spullen nodig die hem voorzien in zijn dagelijkse behoefte. Als we uitgaan van de minimale benodigdheden, kom je al snel op een bedrag tussen de 250,00 en 300,00 euro. Hierbij kun je denken aan het aanschaffen van een hondenmand, een bench, voer- en drinkbak, verzorgingsspullen, speelgoed, een riem en een halsband. Afhankelijk van de grootte van de hond, ben je dus als snel een paar honderd euro kwijt. In veel gevallen zijn dit uitgaven die niet regelmatig terugkomen. Toch moet je deze kosten meetellen in jouw budget als je een hond aan wilt schaffen.

Dierenartskosten in de hand houden met een huisdieren verzekering

Bij de aanschaf van een hond moet je zeker rekening houden met dierenartskosten. Deze kunnen eenmalig zijn, maar ook jaarlijks terugkerend. Bij eenmalige kosten kun je bijvoorbeeld denken aan het chippen van de hond, of een sterilisatie of castratie. Het financiële plaatje voor een dergelijke ingreep als een sterilisatie ligt rond de 250,00 euro. Voor een castratie liggen de gemiddelde kosten met 200,00 euro wat lager. Toch is deze ingreep het overwegen waard als je niet zit te wachten op onverwachte gezinsuitbreiding.

Een nest pups lijkt leuk, maar kost je voordat ze het nest mogen verlaten behoorlijk wat geld. Denk hierbij aan een bedrag van 100,00 euro per pup. Om de dierenartskosten toch in de hand te kunnen houden is het afsluiten van een huisdierenverzekering een goede keuze. Dit kan je financieel behoorlijk wat voordeel opleveren als jouw viervoeter geopereerd moet worden.

Denk hierbij maar eens aan een botbreuk of een andere medische aandoening. Een operatie voor een hond kan qua prijs variëren van enkele honderden tot wel duizenden euro’s. Als jij je bedenkt dat je een verzekeringspremie ongeveer 200,00 euro per jaar kost, is dit een verstandige financiële keuze bij de aanschaf van een hond.

De prijs voor hondenvoeding en jaarlijks terugkerende voeding

Hondenvoeding kun je over het algemeen net zo duur maken als je zelf wil. Als je uitgaat van een volwassen hond die je voert met een standaard brok, moet je rekenen op een kostenpost van gemiddeld 800 euro per jaar. Voor kleinere rassen zal deze standaard iets lager liggen. Ook dien je bij de aanschaf van een hond rekening te houden met jaarlijks terugkerende kosten. Hierbij kun je denken aan de verplichte vaccinaties, ontwormen, vlooienbestrijding en de hondenbelasting. Overigens zijn sommige gemeenten vrijgesteld van hondenbelasting en heb je deze verplichting niet.

Dit kost een hond gemiddeld per jaar

Nu we het financiële plaatje omtrent de aanschaf van een hond compleet hebben, kunnen we stellen dat deze gemiddeld 800,00 tot 1000,00 per jaar kost. Een behoorlijk bedrag dus waar je goed over na moet denken. Dit komt niet alleen jouw financiële situatie ten goede, maar ook het welzijn en de kwaliteit van leven van de hond.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie