Je bent van plan geld te lenen. Bijvoorbeeld omdat je een auto wilt kopen. Of voor een verbouwing. De meest gestelde vraag is dan: “Hoeveel kan ik lenen?” Het antwoord hangt af van diverse factoren.

Het soort lening
Wanneer je weet waarvoor je geld wilt lenen, kun je gaan kijken naar het type lening dat het best past bij jouw situatie; je hebt de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Met een persoonlijke lening krijg je in één keer een bedrag tot je beschikking dat je binnen een afgesproken periode aflost in vaste termijnen per maand. In bepaalde gevallen ligt de rente ook vast. Bij een doorlopend krediet los je elke maand ook af maar kun je het afgeloste bedrag ook weer opnemen. Dit is handig wanneer je tijdelijk wat extra financiële bestedingsruimte wilt. De rente is vaak variabel waarmee deze lening duurder is.

Waar let de kredietverstrekker op?
Wanneer je een lening aanvraagt, gaat de bank of kredietverstrekker een aantal dingen checken:

  • De hoogte van het bruto inkomen
  • De samenstelling van het huishouden
  • De maandelijkse woonlasten
  • Eventuele andere leningen die je hebt afgesloten

Afhankelijk hiervan wordt de lening voor een deel bepaald.

Registratie BKR
De bank of andere kredietverstrekker doet een check bij het Bureau Krediet Registratie. Bij het BKR staan alle leningen geregistreerd. Ook wanneer je ooit een lening hebt afgesloten en afbetaald, blijft er nog vijf jaar een registratie bestaan. Het BKR bepaalt niet of je een lening krijgt, maar de informatie is wel van belang voor de bank. Die krijgt zo een beeld van jouw financiële situatie en aflossingsgedrag. Stel dat je ooit een lening afsloot en dat daarbij even een betalingsachterstand ontstond? Dit is daar dan geregistreerd en deze kan meespelen in de beslissing van de bank om jou een nieuwe lening toe te kennen. Dus ook wanneer je de oude lening inmiddels netjes hebt afgelost. Houd er verder rekening mee dat ook telefoonabonnementen met een nieuwe telefoon en kopen op afbetaling bij iets als de Wehkamp worden geregistreerd. Heb je een hypotheek? Dan wordt deze alleen geregistreerd bij het BKR wanneer er sprake is van een betalingsachterstand.

Hoeveel kan ik lenen?
Benieuwd naar hoeveel geld je kunt lenen? Alle grote banken en kredietverstrekkers hebben online rekentools waarmee je een indicatie krijgt over de maximale hoogte van de lening. Laat je altijd goed adviseren over de mogelijkheden en lees leenoffertes goed door op de kleine lettertjes: klopt het bedrag dat je leent en staan de voorwaarden die je hebt afgesproken zwart op wit.

Maak zelf een berekening en kijk ook vooruit
Kijk bij het aanvragen van een lening niet alleen naar het hier en nu. Natuurlijk, je hebt het geld nodig met een bepaald doel voor ogen. Maar nadat de lening is verstrekt, moet je op enig moment ook gaan aflossen. Elke maand moet je dus een bedrag apart houden voor die aflossing. Dit wordt één van je maandelijkse vaste lasten. Bedenk ook dat die vaste lasten in de toekomst kunnen veranderen. Zorg er verder voor dat de lening die je afsluit niet langer loopt dan de levensduur van hetgeen je aanschaft. Denk bijvoorbeeld aan een auto. Wanneer je daarmee een x-aantal jaar rijdt, moet je de lening om de auto aan te schaffen ook binnen die periode af kunnen lossen.