Vele mensen beginnen vandaag de dag liever een eigen zaak dan afhankelijk te zijn van een uitkering. Zeker als je heel wat nuttige werkervaring hebt opgedaan of een prachtig nieuw concept voor een eigen onderneming hebt bedacht, dan is een eigen zaak zeker een goed idee. Je weet wat je wil in het leven. Je hebt je potentiële klanten heel wat te bieden en je bent klaar om van start te gaan. Voor je je zaak kunt openen, heb je echter nog een hele weg af te leggen. Zo is het nodig om een business plan op te stellen en uiteraard is het nodig om in het achterhoofd te houden hoeveel startkapitaal je nodig hebt om echt van start te kunnen gaan. Tenzij je een goedlopende bestaande zaak kunt overnemen, zijn er heel wat punten om mee rekening te houden.
Aan welke uitgaven moet je denken bij zakelijk lenen?
Uiteraard vertellen we je niets nieuws wanneer we zeggen dat dit afhankelijk is van het soort bedrijf dat je wilt starten. Toch geven we graag een lijst van zaken die je zeker niet uit het oog mag verliezen als zzp-er op het moment dat je een aanvraag doet voor zakelijk lenen.
Je locatie
Je mag nog zo goed zijn in je vak, veel klanten zul je niet krijgen als de locatie van je bedrijf niet optimaal gelegen is. Jammer genoeg is zulke toplocatie niet goedkoop. Dit is zeker een uitgavepost die je in je financieel plan dient op te nemen. Sommige zzp-ers kiezen ervoor om een pand te huren op een aanlokkelijke locatie waar veel potentiële klanten langskomen. Deze maandelijkse uitgave kan op termijn zeer moeilijk om dragen worden. Daarom kan het een goed idee zijn om te denken aan zakelijk lenen voor de aankoop van een pand op een goed gelegen locatie.
Werkingskosten
Hierbij moet je denken aan alle materiaal en diensten die je nodig hebt om je beroep te kunnen uitoefenen. Hoeveel je werkingskosten bedragen, is afhankelijk van welke dienst of product je op de markt wil brengen. Het is logisch dat een bouwvakker veel meer gereedschap en machines nodig heeft dan pakweg een copywriter die enkel een computer nodig heeft of die reeds in zijn bezit heeft.
En wat met mijn pensioen als zzp-er?
Zzp-er zijn heeft vele voordelen. Je bent je eigen baas. Dat brengt veel vrijheid met zich mee, maar ook veel verantwoordelijkheid. Wie in dienst van een bedrijf of een baas werkt, uit wel eens kritiek op zijn of haar leidinggevende. Vaak vinden werknemers dat het verschil tussen het brutoloon en het nettoloon vrij hoog ligt. Daarnaast zijn deze mensen vaak ook niet te spreken over het hoge bedrag dat je iedere maand aan de zorgverzekering dient te betalen. Wie als zzp-er werkt, krijgt het geld van zijn of haar geleverde arbeid direct in de hand of op de bankrekening gestort. Beginnende zzp-ers denken er vaak niet aan dat dit geld niet geheel als salaris mag worden beschouwd. Als zzp-er heb je veel vrijheid maar moet je onder andere ook aan je pensioen en aan andere aspecten van de sociale zekerheid denken. Feitelijk komt het hier op neer: als zzp-er ben je je eigen werkgever en dient u zelf sociale zekerheidsbijdragen te betalen en aan pensioensparen te doen. U bent namelijk niet in dienst van een werkgever die dit voor u regelt. U bent uw eigen werknemer. Dit wordt vaak vergeten wanneer je als zzp-er de pensioendiscussie aangaat met iemand die in loondienst werkt.
Sociale zekerheid is een struikelpunt voor meer dan een zzp-er
De bijdragen die een zzp-er aan de sociale zekerheid dient te betalen, zijn vergelijkbaar met wat een werkgever voor zijn werknemers betaalt. Een beginnende ondernemer houdt daar soms onvoldoende rekening mee. Wanneer er geld op je rekening staat, is het aanlokkelijk om het uit te geven. Het is echter belangrijk dat je als zelfstandig ondernemer altijd het overzicht behoud van je administratieve, sociale en fiscale verplichtingen. Pas nadat je betaald hebt voor je sociale zekerheid, je pensioen en je belastingen, heb je zicht op wat je eigen salaris is op het einde van de maand. Voor vele mensen ligt dit lager dan wat ze eerst hadden gedacht.
Sinds enkele jaren hebben zzp-ers wettelijk recht op een pensioenregeling
Gedurende jaren leek het een eeuwige pensioendiscussie te blijven. Vele zzp-ers houden na het betalen van de bijdragen voor de sociale zekerheid, de belastingen en hun pensioenbijdragen maar weinig over om van te leven. Daarom was de verleiding bij zzp-ers groot om tijdens hun loopbaan geen aanbetalingen te doen aan een privaat pensioenspaarfonds. Hierdoor ging hun inkomen na het bereiken van de pensioenleeftijd in vele gevallen drastisch naar omlaag. Daarom is het goed om weten dat je als zzp-er momenteel wel kunt genieten van een pensioen na je loopbaan. Het ZZP pensioen is wettelijk geregeld in Nederland vanaf 2015.
Recent Comments