Een persoonlijke lening is een lening waarbij het geldbedrag wat je wilt lenen in één keer op je rekening wordt gestort. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een doorlopend krediet, waarbij je zelf bepaalt wanneer en hoeveel (uiteraard niet meer dan je kredietlimiet) geld je opneemt.

Waarvoor kun je een persoonlijke lening afsluiten?

Er zijn veel redenen om een persoonlijke lening af te sluiten. De één wil een nieuwe auto, en wil niet maanden wachten tot hij daar voldoende geld voor heeft. De ander heeft een nieuwe badkamer of keuken nodig. Ook is het mogelijk om een lening af te sluiten om een opleiding te volgen.

Voordelen van het afsluiten van een persoonlijke lening:

– Je krijgt het bedrag in één keer gestort en hebt het dan direct tot je beschikking. Je hoeft hierdoor bijvoorbeeld niet meer maanden te wachten om de auto van je dromen te kunnen kopen;

– De hoogte van het bedrag, de looptijd, de rente en het af te lossen maandbedrag staan vast. Het is dus voor 100% duidelijk waar je aan toe bent. Zo kom je achteraf niet voor vervelende verrassingen te staan;

– Gebruik je de lening voor de verbetering van je woning, zoals het verbouwen van je keuken of badkamer, dan is de rente fiscaal aftrekbaar.

Nadelen van het afsluiten van een lening:

– Iedereen kent de slogan: ‘Let op! Geld lenen kost geld’. Ook al wordt er geadverteerd door kredietverstrekkers voor leningen tegen de laagste rente: gratis zijn ze nooit. Je moet het geleende bedrag een keer terug betalen en daarnaast nog een bedrag aan rente.

– Het gemak waarmee je tegenwoordig een lening af kunt sluiten, kan je verleiden tot het doen van allerlei aankopen die misschien niet echt noodzakelijk zijn. Al worden alle aanvragen voor een lening getoetst bij het BKR (Bureau Krediet Registratie) toch is het voor veel mensen makkelijk om een lening af te sluiten. Op korte termijn is dat fijn, je kunt direct datgene aanschaffen wat je graag wilt hebben, maar op langere termijn zit je vast aan een bedrag dat je met rente terug moet betalen.

Een persoonlijke lening afsluiten: wel of niet doen?

Het antwoord op deze vraag zal voor iedereen verschillend zijn. Een aanschaf die voor de één noodzakelijk is, zoals een andere auto, is voor de ander pure luxe en kan ook uitgesteld worden. Ook verschilt het per persoon hoeveel financiële ruimte je nodig hebt voor je dagelijks leven. Wanneer je persé twee keer per jaar op vakantie wilt gaan, maar dat niet kunt omdat je een lening af moet lossen, dan word je daar niet gelukkig van. Dat moet je je van tevoren goed realiseren. Het is aan te bevelen om er heel goed over na te denken voordat je overgaat tot het aangaan van een lening. Zet alle plussen en minnen voor jezelf op een rij. Daarnaast is het goed om advies te vragen aan iemand die er geen belang bij heeft om jou een lening te geven, maar er volledig op gericht is om met je mee te denken en je te helpen om alle voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen.