Samenwonen en financiën. Hoe pak je dat het beste aan?
Als je gaat samenwonen komt er behoorlijk wat op je af. Bovenal leuke dingen natuurlijk, maar er zijn ook wat praktische zaken die je goed moet regelen zoals de financiën. Het is geen geheim dan veel relaties stranden door geldzorgen. Problemen over geld veroorzaakt onnodige ruzies en vervelende situaties. De stress die hiermee gepaard gaat, zorgt ervoor dat de relatie onder druk komt te staan. Toch is dit niet nodig.
Door samen een goed overzicht te maken kunnen jullie de financieren op een eenvoudige en goede manier beheren. Zo weet je beide waar je aan toe bent, en weet je zeker dat er aan financiële verplichtingen kan worden voldaan. Om een goede start te maken is het verstandig om jullie gezamenlijke inkomsten en uitgaven helder te krijgen. Dit kun je eenvoudig doen aan de hand van een lijst waarin je de vaste lasten en de overige uitgaven uitwerkt.
Door jullie inkomsten hiermee te vergelijken weet je exact wat jullie financiële positie is. Leuke bijkomstigheid hiervan is dat je direct ziet waar jullie eventueel nog op kunnen bezuinigen. Als je gaat samenwonen komen dubbele abonnementen namelijk meer dan eens voor. Schrap de kosten of diensten die jullie niet gebruiken of perse nodig hebben. Zo begin je met een schone lei en hou je jullie financiën overzichtelijk als je gaat samenwonen.
Vaste lasten betalen via een gezamenlijke rekening
Als je gaat samenwonen, betekent dat in de meeste gevallen dat je beide verantwoordelijkheid draagt voor de vaste lasten. Deze kunnen bestaan uit de huur of hypotheek, de energieleverancier, huishoudgeld en zorgpremies. Maak een eerlijke verdeling wie welk bedrag betaald. Het beste kun je dit doen op basis van het inkomen per partner. Verdiend de ene partner aanzienlijk meer, dan zou je kunnen denken aan een verdeling van 40/60. Ligt jullie inkomen redelijk gelijk? Hou de verdeling dan op 50/50.
Maandelijks stort elke partner zijn eigen financiële bijdrage op de gezamenlijke rekening. Zo kan de huur en de overige kosten altijd afgeschreven worden. Eventueel kun je nog een krediet aanvragen voor de gezamenlijke rekening. Als je rood kunt staan op de gezamenlijke rekening, heb je niet direct een probleem als het geld niet op tijd wordt op overgeboekt. De vaste lasten kunnen dan door de betreffende instanties gewoon afgeschreven worden. Voorkom dit echter te allen tijde. Ook rood staan kost geld. Zorg ervoor dat de gezamenlijke rekening voor vaste lasten maandelijks aangevuld wordt.
Eigen bankrekening behouden als je gaat samenwonen
Samenwonen betekent natuurlijk niet dat je alles hoeft te delen. Het is daarom verstandig om je eigen bankrekening te houden. Dit is vooral makkelijk voor het innen van je loon of andere zaken. Natuurlijk wil je ook jezelf kunnen blijven voorzien in je onderhoud. Van je eigen rekening kun je bijvoorbeeld een privé aankoop doen of een etentje betalen tijdens een avondje uit. Omdat je maandelijks al een vast bedrag stort op jullie gezamenlijke rekening, hou je goed overzicht over wat je nog kunt uitgeven. Zo hoef je dus niet bang te zijn dat je eind van de maand een stukje geld tekort komt wat eigenlijk bedoeld was voor de terugkerende kosten.
Samen sparen? Een financiële buffer als jullie gaan samenwonen
Het is altijd fijn om een kleine financiële buffer achter de hand te hebben. Ook als je gaat samenwonen is sparen dus erg belangrijk. Ook hiervoor kun je een gezamenlijke spaarrekening openen. Als jullie maandelijks een klein bedrag op deze rekening storten, loopt het al snel leuk op zonder dat je dit in de gaten hebt. Spaargeld kun je natuurlijk gebruiken voor onvoorziene uitgaven. Hierdoor kom je niet direct in de problemen als bijvoorbeeld de wasmachine het begeeft. Maar, spaargeld kun je ook gebruiken voor een doel dat jullie samen hebben. Denk hierbij maar eens aan een nieuwe auto of een luxe vakantie. Zo blijf je gemotiveerd om te sparen en heb je samen een fijn vooruitzicht.
Hou jullie geldzaken bespreekbaar
Ook als je gaat samenwonen is er niets zo belangrijk als goede communicatie. Dat geldt ook voor de financiële zaken. Deze verantwoordelijkheid dragen jullie immers samen. Door geldzaken bespreekbaar en transparant te houden, voorkom je het risico op vervelende ruzies en misverstanden over geld. Wil je een uitgave doen die jullie beide aangaat? Bespreek dat dan met elkaar. Zo hou je niet alleen jullie financiële situatie gezond, maar bovenal ook jullie relatie.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!