Stijgende inkomens voor huishouden en ondernemers in 2015

De aantrekkende economie heeft positieve gevolgen voor zowel werknemers als ondernemers en bedrijven. In het tweede kwartaal van 2015 is het aantal beschikbare inkomens van huishoudens gestegen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ten opzichte van vorig jaar is het beschikbaar inkomen gestegen met 1 procent. Ook is het inkomen voor zelfstandig ondernemers gestegen en maken bedrijven meer winst.

Het beschikbaar inkomen

Het beschikbaar inkomen, ook wel ‘het secundaire inkomen’ genoemd, is het geld dat overblijft na aftrek van belastingen. Dit betreft onder andere loon, winst en sociale uitkeringen. De consument kan dit geld dus vrij besteden. Eerder maakte het kabinet op Prinsjesdag bekend dat de koopkracht bij de Nederlandse bevolking in 2016 zal stijgen. Een aantal veranderingen in het belastingstelsel moeten de economie verder laten groeien. Zo zal de arbeidskorting worden verhoogd, en de tweede en derde belastingschijf verlaagd. Naar verwachting gaan werknemers er in 2016 2.6 procent op vooruit.

Loonstijgingen

Wat betreft het beschikbaar inkomen lijkt er sprake van een positieve trend. Deze steeg namelijk voor de zesde keer op rij. Dit jaar komt het vooral door loonstijgingen. In 2015 stegen de cao-lonen en het aantal uren in loondienst. Zodoende kregen werknemers in het tweede kwartaal 1.5 miljard euro meer beloning, een stijging van 1.9 procent. Onder andere cao-lonen in de bouw (groei van 5 procent), het openbaar vervoer en bedrijven als Tata Steel werden verhoogd. Wel blijkt uit cijfers van het CBS dat het groeitempo de laatste drie kwartalen weer wat terugloopt.

Meer hypotheken opgenomen

Ook meldt het CBS dat huishoudens voor het eerst sinds 2013 meer hypotheken hebben opgenomen dan ze hebben aflost. Dit komt door de aantrekkende woningmarkt. In het eerste halfjaar van 2015 werden veel meer huizen verkocht dan het jaar daarvoor. Gevolg is wel dat de hypotheekschuld van huishoudens in het tweede kwartaal van 2015 is toegenomen tot ruim een half miljard euro. Ook de gemiddelde verkoopprijs ligt hoger dan vorige jaren. Het CBS stelt dat er in 2014 waarschijnlijk relatief veel is afgelost, omdat de schenkingsvrijstellingen verruimd waren tot 100.000 euro. Vanaf januari 2015 wordt de vrijstelling weer teruggeschroefd tot 52.752 euro

Belastingen en sociale premies

Huishoudens betaalden in het tweede kwartaal van 2015 echter meer aan belastingen en sociale premies. Volgens het CBS waren de huishoudens daar 1.3 miljard euro meer aan kwijt dan in 2014. Daarnaast is het aantal sociale uitkeringen toegenomen, evenals de AOW en werk gerelateerde pensioenuitkeringen door toenemende vergrijzing. De belastingen zijn onder andere gestegen door een hoger tarief voor de eerste schijf. Daarnaast heeft inflatie een beperkte invloed op het beschikbaar inkomen.

Bedrijven en ondernemers

Ook voor bedrijven en zelfstandige ondernemers heeft het CBS goed nieuws. Zij zagen hun inkomen dit jaar stijgen. Zelfstandige ondernemers verdienden ruim 300 miljoen euro meer dan vorig jaar. Grote bedrijven, inclusief financiële instellingen, maken bijna evenveel winst als voor de crisis, zo liet het CBS weten. Daardoor nam ook het aantal investeringen flink toe. Aan het einde van het tweede kwartaal van 2015 lag de totale winst van niet-financiële bedrijven in Nederland op 165 miljard euro. De magere jaren voor het gemiddelde Nederlandse huishouden, ondernemers en bedrijven lijken dan ook eindelijk voorbij.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie