Welkom, bezoeker! [ Registreren | Inloggen

Particulier lenen begint hier:

particulier geld lenenlet op geld lenen kost geld!

Gewenst leenbedrag
Indicatie netto maandinkomen
Dienstverband
Woonachtig in
Type lening

Wij zoeken een passende lening voor u!

loader
Een moment geduld alstublieft. U wordt doorverwezen.

Verschil tussen banken en kredietverstrekkers

Nieuws 22 december 2016

De term ‘bank’ en ‘kredietverstrekker’ zien veel mensen als inwisselbaar voor elkaar. Men denkt dat een bank hetzelfde is als een kredietverstrekker en andersom. Dit is toch echter niet helemaal waar. Wat het verschil tussen banken en kredietverstrekkers is, lees je in dit artikel.

De kredietverstrekkers

Als we gaan kijken naar het verschil tussen banken en kredietverstrekkers, dan zullen we beginnen bij de laatste. Kredietverstrekkers zijn meestal ondernemingen die zich puur en alleen richten op consumenten die geld willen lenen voor uiteenlopende doelen. Die consumenten kunnen particulieren zijn, maar ook zakelijke leningen worden afgesloten. Geld lenen is de dienst die kredietverstrekkers leveren en de winst behalen zij uit de geheven rente en eventuele andere kosten die zij rekenen.

De banken

Banken bieden net als de kredietverstrekkers leningen of kredieten. Zowel aan particulieren als aan zakelijke klanten. En ook zij halen hier winst uit. Deze winst is voor de bank echter niet de enige bron van inkomsten. Banken bieden namelijk veel meer diensten aan dan alleen leningen. Zo weet iedereen dat je je geld bij een bank in beheer kan geven in de vorm van lopende rekeningen of spaarrekeningen. Het geld dat mensen sparen, lenen ze in feite aan de bank. De bank gebruikt dit geld weer om te beleggen of om als lening te verstrekken aan consumenten. De inkomsten die de bank hiermee behaalt zijn hoger dan de rente die zij moet betalen aan de spaarders. Daarmee creëert zij dus winst. Naast vermogensbeheer doet een bank ook aan handel in aandelen (voor zichzelf en cliënten) wat weer geld oplevert. En in veel gevallen kun je ook verzekeringen (inboedel, reisverzekering, et cetera) bij een bank afsluiten waar zij een bepaald gedeelte als winst aan overhouden.

Verschil tussen een bank en kredietverstrekker in het kort

Het verschil tussen een bank en kredietverstrekker is dus groter dan je denkt. Een bank is ook een kredietverstrekker, maar doet meer. Hij heeft een breder dienstenaanbod dan een gewone kredietverstrekker en haalt dus uit meer takken winst dan alleen rente op leningen en hypotheken. Banken zijn ook letterlijk wat groter. Ze hebben vestigingen door heel het land verspreid zitten waar je langs kunt gaan. Kredietverstrekkers vind je vaker online.

Verschillen tussen de leningen van een bank en kredietverstrekker

De verschillen in rentepercentages kunnen erg groot zijn. Banken zijn vaak iets duurder in hun leningen dan kredietverstrekkers. In sommige gevallen kan dit wel oplopen tot een renteverschil van 2-4%! Hoe kan dit? Kredietverstrekkers bieden maar één dienst aan waar zij zich op focussen. Zij hebben dus geen personeel en materieel nodig voor andere diensten. Ook werken ze vaak online. Er hoeven dus geen grote stenen panden overal in het land neergezet te worden als vestigingen. En omdat ze maar één specialisatie hebben (namelijk leningen verkopen) kunnen ze zeer efficiënt werken. Ze besparen dus op een hoop posten en kunnen zo een scherpere prijs bieden dan banken die meer kosten hebben.

Waar te beginnen?

Er zit niet alleen verschil tussen banken en kredietverstrekkers, maar ook bij de kredietverstrekkers onderling zijn er verschillen te zien. Welke moet je dan gaan kiezen? Een goed advies zou zijn, om verschillende offertes aan te vragen (ga altijd na of deze echt gratis zijn!). Begin bij je bank en neem dit als uitgangspunt. Kijk vervolgens wat er aan kredietverleners is. Vind je dit te veel werk? Dan kun je dit eventueel door een tussenpersoon laten doen. Maar deze doet dit niet altijd voor niets. Wil je snel vergelijken, maar geen kosten hiervoor kwijt zijn, dan is een andere optie om een vergelijkingssite te gebruiken. Kijk bijvoorbeeld eens op http://www.lening.nl of www.bankenvergelijking.nl. Vul in wat je zoekt en je krijgt een handig overzicht van aanbieders, hun producten en de bijbehorende rentes en kosten.

Laat je niet misleiden!

Belangrijk is om niet meteen in te gaan op mooie reclames met hele lage rentestanden. Lees altijd eerst goed de voorwaarden, oftewel ‘de kleine lettertjes’. Het kan echter makkelijk zo zijn dat dit rentepercentage alleen geldt voor de eerste periode van de lening. Wat ze je er niet direct bij vertellen, is dat ze na die periode het recht hebben om dit percentage te veranderen. Ofwel te verhogen. Uiteindelijk ben je dan nog duur uit: iets waar je natuurlijk niet op zit te wachten.. De truckendoos is uitgebreid bij veel aanbieders en sommige dingen glippen net door de mazen van de wet. Laat je altijd goed informeren en zet alles op een rijtje voordat je een keuze maakt. Dan kom je niet achteraf voor nare verrassingen te staan.

gesponsorde links

250 x 250

Geef een reactie

Hier kunt u een reactie achterlaten. Nieuwe reacties worden eerst door onze redactie gescreend.
Let op: U dient te zijn ingelogd om te kunnen reageren.
 • Geld lenen bij Wehkamp is tegenwoordig mogelijk

  door op 17 maart 2016 - 0 Opmerkingen

  Wehkamp staat al jaren bekend om haar jaarlijks groeiende assortiment aan kleren, vakantiediensten en kortingen op sieraden en horloges. Binnen een aantal jaren is het nu zelfs mogelijk om bij Wehkamp een lening af te sluiten, wie had dat ooit kunnen vermoeden? Tot een bedrag van honderdvijftig euro kun je geld lenen bij Wehkamp. Je […]

 • Kredietverstrekkers zonder BKR-toetsing

  door op 27 juni 2013 - 0 Opmerkingen

  Nederland heeft veel verschillende aanbieders van allerlei soorten leningen kredieten, lang niet elke aanbieder van deze leningen en kredieten is aangesloten bij het Bureau Krediet Registratie, lang niet elke aanbieder kan hierdoor het leenverleden van nieuwe klanten bekijken. De onderneming loopt hierbij het risico dat deze een grote lening verstrekt aan een wanbetaler, deze lening […]

 • Even krap bij kas? Snel een klein bedrag lenen kan!

  door op 8 december 2016 - 3 Opmerkingen

  Je zult het altijd zien. De ene dag besluit je wasmachine ermee op te houden en twee dagen later je pc. Diezelfde dag valt er ook nog eens een brief van de belastingdienst op de mat met een fikse afschrijving. Voor een aantal mensen is dit geen probleem. Maar voor veel mensen komen dit soort […]

 • Vandaag nog geld lenen

  door op 25 februari 2016 - 0 Opmerkingen

  Het kan zomaar gebeuren dat je per direct geld nodig hebt. Is het dan ook mogelijk dat vandaag al het geld wat je lenen wilt, op de bank staat? Ja hoor, dat kan! Er zijn diverse mogelijkheden die jou de kans geven om echt direct geld te lenen en waar je dus niet nog een […]

 • Nieuwe Website Online

  door op 3 april 2012 - 13 Opmerkingen

  Het heeft even geduurd, maar eindelijk is het dan zover. Met trots presenteren wij de nieuwe website van Particulier Geld Lenen. Veiliger, sneller en overzichtelijker. We hopen jullie middels deze website nog beter van dienst te kunnen zijn. Laat ons weten wat je van de nieuwe website vindt, en laat een berichtje achter!

PGL supporters

Categorieën

Tot €1500,- lenen?

240x400