Wat is lenen met onderpand?
Leningen worden dikwijls verstrekt tegen een bepaald onderpand. Dit kan een vuistpand zijn, wat wil zeggen een materieel ding, als een horloge of een auto, wat je tijdelijk bij een geldverstrekker in beheer brengt. Als onderpand kan er ook een bepaalde geldsom afgesproken zijn. Wanneer een geldgever, huurder of verkoper om onderpand vraagt, wil hij daarmee in principe het signaal afgeven dat hij jou in vertrouwen neemt zolang je je maar aan de gemaakte afspraken met betrekking tot de lening houdt. Het lenen met een onderpand heeft vele voordelen boven andere leningen. Laat je over de voordelen door bijvoorbeeld een bank inlichten alvorens je gaat lenen. Zij kunnen jou wijzen op de rechten, plichten, voorwaarden en afspraken waar je je bij een lening met onderpand aan dient te houden.
Lenen met onderpand heeft vele voordelen
Dikwijls worden leningen met een onderpand tegen bepaalde lage rentekosten afgesloten. Het is in ieder geval een handige en vlugge manier om met spoed aan contant geld te kunnen komen. Een ander voordeel is dat er geen BRK, Bureau Krediet Registratie, aan een lening met onderpand voorafgaat. Nadat jij jouw vooruitbetaling of borgsom hebt betaald, zul jij recht hebben op hetgeen een geldverstrekker jou heeft beloofd. Hou jij je vervolgens niet aan de afspraken door wanbetaling, weigering van betaling of om andere redenen dan kan een gelduitlener ertoe besluiten om jouw vooruitbetaling of borgsom in te houden.
Voorbeeld van een gehuurde kamer
Denk bijvoorbeeld aan gevallen waarin een kamer gehuurd is en nadat jij de kamer gehuurd hebt, de kamer in miserabele toestand is achtergebleven omdat je het interieur in een woede-uitbarsting kort en klein hebt geslagen. Een huurder kan in dergelijke gevallen vinden dat jij je niet aan de huurovereenkomst hebt gehouden, omdat je de kamer niet in goede staat hebt achtergelaten, en daarom de borgsom inhouden. Het maken van afspraken voordat je een lening met onderpand afsluit, moet geacht worden zorgvuldig in overleg te zijn gebeurd. Of in ieder geval moet jij als lener weten waar jij aan toe bent en wat de uitlener van jou allemaal verwacht. Dikwijls staat dit zwart op wit in een contract dat al dan niet gezamenlijk is opgesteld.
Hou je te allen tijden aan afspraken en deadlines om conflicten te voorkomen
Een harde eis die veel gelduitleners hebben is dat de lener, waaraan ze geld uitlenen, een stabiel inkomen heeft en de reputatie heeft betrouwbaar te zijn. Dit om te voorkomen dat er problemen ontstaan tijdens het leenproces. Het kan zijn dat je afgesproken hebt om het onderpand na verloop van tijd terug te krijgen in zijn originele staat, als het een vuistpand betreft, of het exacte bedrag dat je destijds hebt afgesproken zodra een leenovereenkomst op z’n einde loopt. Als jij je niet aan de afspraken houdt of je schulden niet netjes afbetaald, kan er een conflict ontstaan en dat moet je juist zien te vermijden. Probeer dus zeker te zijn van jouw zaak en ervoor te zorgen dat jij jouw afspraken nakomt om problemen te voorkomen.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!