Altijd een lage rente!
Binnen 24 uur een reactie!
Uw lening in één keer uitbetaald.
Gemakkelijk online aanvragen.
Het hebben van schulden is natuurlijk erg vervelend en kan ook erg stressvol zijn. Iedereen gaat er anders mee om. De een zet alles op alles om er vanaf te komen en de ander steekt zijn kop in het zand om maar geen confrontaties meer aan te hoeven gaan. Het gebeurt vaak dat mensen het overzicht missen over hun inkomsten, uitgaven en schulden. Het is belangrijk dat je dat overzicht weer terug krijgt, zodat je weet hoe de zaken er voor staan en welke acties je moet ondernemen. Lukt het je niet alleen, dan kun je op verschillende manieren hulp krijgen. Hier lees je wat te doen bij schulden.
Natuurlijk is het een goed begin om zelf eerst eens te proberen alles op een rijtje te krijgen. Zet op papier wat je inkomsten zijn, wat je uitgeeft en waar je allemaal schulden hebt openstaan zodat je overzicht krijgt. Wees daarbij heel eerlijk naar jezelf en je eventuele partner. Kom je structureel geld te kort? Dan ga je uitzoeken waar dat aan ligt. Geef je teveel uit aan dingen die je eigenlijk niet nodig hebt? Heb je veel en onnodig dure abonnementen? Ben je veel geld kwijt aan bijvoorbeeld roken? Kijk waar je op kunt besparen en of je meer inkomen kan krijgen.
Het vergt even wat inspanning, maar als je overzicht hebt in je financiën, dan zie je meestal ingesleten patronen en uitgaven waar je enorm op zou kunnen besparen. Gebruik je het extra vrijgekomen geld om je schuld(en) af te lossen, dan lopen deze ook niet verder op met alle rente. Op internet is veel informatie te vinden die je kan helpen. Een handige tool om alles op een rijtje te krijgen is de website www.zelfjeschuldenregelen.nl. Hier vind je een stappenplan waar je alles in kan vullen en kan werken naar een oplossing. Of kijk bijvoorbeeld op www.juridischloket.nl voor advies over je schulden.
Wat te doen bij schulden als je het niet alleen kunt oplossen? Dan is een goede oplossing om een traject te starten in de schuldhulpverlening. Op internet zijn diverse instanties te vinden met vrijwilligers waar je je aan kunt melden. Denk aan sites als www.uitdeschulden.nu en www.nibud.nl. Ook kun je aankloppen bij je gemeente om een afspraak te maken met een coach. De aangeboden hulp is gratis. Om hiervoor in aanmerking te komen hoef je overigens niet eerst torenhoge schulden te hebben. Ook bij kleinere schulden die op termijn groter dreigen te worden kun je terecht. Beter voorkomen dan genezen natuurlijk.
Ga je op deze manier te werk, dan zit je in de minnelijke schuldhulpverlening zoals dat heet. Samen met een begeleider of consulent ga je je financiële situatie in kaart brengen. Ook gaan jullie in gesprek met de schuldeisers. Er wordt gekeken of er kwijtscheldingen mogelijk zijn en zo niet, of er betalingsregelingen getroffen kunnen worden. Het kan bij de gemeente zijn dat je –soms vrijwillig en soms niet- in het budgetbeheer terecht komt. Een instantie beheert dan jouw geld tot je financiën weer op orde zijn. Het kan ook voorkomen dat de Gemeentelijke Krediet Bank jouw schulden op zich neemt. Je zit dan niet meer met allemaal losse schuldeisers, maar hebt nog maar 1 instantie waar je voor moet aflossen.
Wat doe je als je schuldeisers geen betalingsregelingen willen treffen en het minnelijke traject dus niet lukt? In dat geval kun je een aanvraag doen voor de schuldsanering, ofwel de WSNP. Hier zal een rechter aan te pas komen die oordeelt over jouw situatie. De WSNP is een traject van 3 jaar. Er wordt voor je bepaald wat je op financieel gebied wel en niet moet doen. Een bewindvoerder controleert of je je daar aan houdt. Er wordt een boedelrekening geopend waar je in die drie jaar zo veel mogelijk gel op stort om schulden af te lossen. Hou je je aan de gestelde regels dan worden de restschulden na drie jaar kwijtgescholden. Je hoeft dan dus niets meer te betalen en kunt met een schone lei opnieuw beginnen.
Schaamte is vaak een hoge drempel waardoor te laat hulp gezocht wordt. Mensen spelen mooi weer terwijl de schulden oplopen. Zoals je hebt kunnen lezen zijn er altijd mogelijkheden om ze –al dan niet met hulp- op te lossen. Dus zet je schaamte aan de kant en kom in actie voor het van kwaad tot erger gaat!