Welke soorten leningen zijn er?

Vaak denk je bij een lening al snel aan een hypotheek of een andere lening van de bank. Uiteraard is de bank inderdaad gespecialiseerd in het verstrekken van leningen. Maar er zijn meer mogelijkheden. Soms kan het handiger zijn om voor een andere manier te kiezen, bijvoorbeeld als je een negatieve  BKR  registratie hebt.  In dat geval zal je op zoek moeten naar een manier van lenen waarbij dit niet gecheckt wordt. Voor alle vormen van lenen geldt, dat je er goed over na moet denken of je de bijgaande kosten later wel kunt betalen. Anders help je jezelf alleen maar nog verder de financiële afgrond in.

Lenen bij de bank

Lenen bij de bank wil meestal zeggen dat je gaat voor betrouwbaarheid. Een bank kan je snel (binnen 1 dag) een minilening verstrekken, waardoor je even meer lucht hebt om een urgente betaling te kunnen doen. Heb je een grote som geld nodig, bijvoorbeeld voor een huis, dan kan de bank jou ook helpen door middel van een hypotheek.  Iedere maand betaal je dan een deel terug, inclusief  rente.  Voordeel van lenen bij de bank is de betrouwbaarheid van deze instellingen. Alles wordt netjes vastgelegd. Nadeel voor sommige mensen is echter dat de bank zeker zal nagaan of je geen negatieve BKR registratie hebt.

Lenen bij vrienden of familie

Lenen bij bekenden, ook wel particulier geld lenen genoemd, kan een stuk goedkoper zijn dan lenen bij een bank. Zorg alleen wel ervoor dat alles ook nu netjes wordt beschreven, zodat alle partijen weten waar ze aan toe zijn en waar ze recht op hebben. Dit voorkomt een hoop ellende. Wil je echt op safe spelen, dan kan je deze overeenkomst ook laten vastleggen door een notaris. In deze overeenkomst noteer je de hoogte van het bedrag, de rente en hoe en wanneer er terug betaald wordt. Eventuele aanvullende opmerkingen zijn natuurlijk altijd mogelijk.

Bij de winkel zelf

Tegenwoordig zijn er veel bedrijven die een lening verstrekken aan hun klanten. Koop je een auto, dan hoef je soms pas later te betalen of kan je in termijnen betalen. Dit is ook een vorm van een lening en is dan ook altijd duurder dan als je meteen betaalt! De winkels zelf halen hiermee consumenten over de streep om toch hun dure product  te kopen. De klant zelf kan zich er behoorlijk mee in de vingers snijden, want uiteindelijk ben je dus gewoon heel duur uit. Koop dus niet alles maar ‘op de pof’, om zo te voorkomen dat je opeens diep in de schulden zit. Gebruik deze leningen alleen als je het artikel echt direct nodig hebt.

Spullen als onderpand

Heb je weinig kans op een lening bij de bank omdat je bijvoorbeeld een uitkering hebt of een negatieve  BKR registratie, dan is er nog een manier om toch geld te lenen. Er zijn bedrijven die een lening verstrekken en eisen daarbij een onderpand. Deze manier van lenen kost uiteraard ook wel geld. Zo zal je rente moeten betalen en afsluitingskosten. Een ander nadeel waar je rekening mee moet houden is de kans op het kwijtraken van het onderpand als je niet op tijd terug kan betalen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie