Werkloosheid flinke uitdaging voor kabinet in economisch betere tijden
“De economie is weer aan het groeien. Dankzij de inzet en het doorzettingsvermogen van ondernemers, werknemers en veel anderen in de samenleving staat Nederland er in sociaal-economisch opzicht relatief goed voor”, sprak koning Willem-Alexander in de Troonrede. Voor het eerst in jaren is er weer sprake van economische groei in sectoren als de bouw en woningmarkt. Daarnaast gaat 80 procent van de Nederlanders er in 2016 financieel op vooruit. Verschillende plannen van het kabinet moeten dit economische herstel zien door te zetten.
Koopkracht neemt toe
Het feit dat de koopkracht bij de Nederlandse bevolking volgend jaar zal stijgen geeft reden tot optimisme. De consumptie neemt toe, bedrijven durven weer te investeren en de bouw- en woningmarktsector trekt aan, zo maakte het kabinet op Prinsjesdag bekend. De regering is van plan om het aantal banen en de koopkracht verder toe te laten nemen door veranderingen in het belastingstelsel in te voeren. Een van de maatregelen is een verhoging van de arbeidskorting, en een verlaging van de tweede en derde schijf in het belastingtarief. Naar verwachting gaan werknemers er in 2016 ongeveer 2.6 procent op vooruit. Ook werknemers krijgen te maken met veranderingen die gunstig voor hen moeten gaan uitpakken. Zo zullen de kosten voor laagbetaalde werknemers, zoals schoonmakers en caissières, lager worden. Het idee is dat zij deze arbeiders wellicht langer in dienst houden. De belastingveranderingen moeten de consumptie en werkgelegenheid stimuleren, met als doel een stijging van de koopkracht.
Werkloosheid
Er gloort dus weer economische hoop aan de horizon. Toch heeft de medaille ook een andere kant. Mensen met een uitkering en gepensioneerden gaan er ondanks het veranderende belastingstelsel weinig op vooruit. De werkloosheid in Nederland blijft een probleem. Positieve noot is wel dat volgens cijfers van het CBS de werkloosheid in augustus 2015 is gedaald van 580.000 naar 570.000. Deze daling komt echter vooral door jongeren die na de vakantie weer aan het werk gaan. Zonder invloed van de zomerperiode steeg de werkloosheid de afgelopen maanden zelfs licht tot 604.000, een aantal dat even hoog ligt als in juli 2015. Ondanks de aantrekkende economie zitten nog steeds twee keer zoveel mensen zonder baan als voor de crisis in 2008.
De jeugdwerkloosheid is met 11,2 procent meer dan een paar maanden geleden, maar minder dan in augustus vorig jaar. Dit komt onder andere doordat werkgevers vaak eerst uitzendkrachten in dienst nemen, die vervolgens niet altijd lang in dienst blijven.
Trage daling
Hoewel de werkloosheid daalt, gaat dit erg traag. Oppositiepartijen en vakbonden leveren dan ook flinke kritiek op de werkloosheidaanpak van het kabinet. `Misschien moet Rutte plaatsmaken `, aldus D66 leider Alexander Pechtold tijdens de Algemene Beschouwingen. Vakbonden FNV, CNV en VCP willen dat het kabinet de werkloosheid voor 2020 laat dalen tot minder dan 400.000 mensen. Voorlopig richt het kabinet zich op 2016. Hoe die plannen uit gaan pakken, zal moeten blijken.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!