Zijn P2P leningen een goede investering?

Er zijn talloze manieren waarop je jouw geld kunt investeren. De meeste investeringen, zoals bijvoorbeeld obligaties of ETF’s bieden je op de lange termijn een relatief laag rendement. Dit komt met name door het feit dat je maar een relatief laag risico neemt. Voor de mensen die graag meer risico nemen en die een hoger rendement willen nastreven is het van belang om naar ander soort beleggingen te kijken. Een van meest opkomende soort investeringen is de investering in de zogeheten P2P leningen. Zijn dit goede investeringen om te maken? Om hier achter te komen zal je snel verder moeten lezen, we laten het je hieronder allemaal zien!

Wat zijn P2P leningen precies?

Peer-to-peer-leningen, oftewel P2P-leningen, zijn halverwege de jaren 2000 van start gegaan op een moment dat veel kredietnemers gefrustreerd raakten door de dominante positie van de reguliere financiële instellingen in het kredietproces. In tegenstelling tot de meer traditionele leenpraktijken biedt P2P-leningen het potentieel voor een hoger rendement voor investeerders en lagere rentetarieven voor kredietnemers. Het succes van Lending Club en Prosper, P2P-leningsplatforms die kredietnemers koppelen aan investeerders, heeft de groei van P2P-leningen aanzienlijk versterkt. Lending Club begon in 2007 en boekte in het eerste jaar leningen ter waarde van 3,5 miljoen dollar. Dat cijfer is sindsdien gegroeid tot 3,4 miljard dollar. Hoewel deze explosieve groei suggereert dat veel investeerders denken dat P2P-leningen een volkomen veilig alternatief zijn voor meer traditionele vormen van investeren, zijn er wel degelijk risico’s aan verbonden.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld door de overheid gesteunde leningen, zijn P2P-leningen niet verzekerd. Bovendien werd Prosper in 2008 geconfronteerd met ernstige juridische problemen, toen de Securities and Exchange Commission een stakingsbevel uitvaardigde tegen het bedrijf. Slechts een jaar later herstartte Prosper zijn bedrijf na het veiligstellen van de SEC-registratie voor zijn leningen, iets wat alle P2P-leningsplatforms nu moeten doen. Afgezien van een nu afgehandelde rechtszaak die voortkomt uit een groep ontevreden beleggers, heeft Prosper zich sindsdien onttrokken aan alle juridische kwesties en heeft het onlangs een A+ rating gekregen.

Hoe werkt P2P lenen precies?

De bekendere platforms zoals Lending Club en Prosper zijn super eenvoudig om te gebruiken. Deze websites nemen een groot deel van het proces voor je uit handen, denk aan het bijhouden van de boekhouding en het overmaken van het geld. Hierdoor zal je niet helemaal via de bank een transactie hoeven maken. Na het aanmelden bij de website, selecteren de leners in een leenbedrag (tot €35.000 als je Lending Club gebruikt) en kiezen ze waar dit geld naartoe gaat voordat ze een vermelding op de website plaatsen. Investeerders zoeken door deze lijsten en investeren in wat ze denken dat het grootste rendement zal opleveren. Leners doen maandelijkse betalingen, waarvan de beleggers een deel ontvangen.Omdat leningen onverzekerd zijn, kan wanbetaling een probleem zijn wat komt opspelen bij de beleggers. Voor sommigen is dit risico de moeite waard, omdat het rendement aanzienlijk hoger is dan andere investeringen. Obligaties leveren gemiddeld 0,9% op, terwijl P2P leningen al snel een rendement van 10% op jaarbasis kunnen opleveren. Het is dus aan te merken als een investering met een hoog rendement en een relatief hoog risico.

Het minimaliseren van risico’s

P2P lenen kan zo veilig zijn als je het maakt. Voor degenen die nieuw zijn in P2P-leningen wordt er aangeraden om conservatief te beginnen en om jouw investeringen te diversifiëren. Met andere woorden, leen niet al uw geld uit aan één lener. In plaats daarvan moet je jouw leningen afdekken door slechts een beetje geld uit te lenen aan veel kredietnemers. Dit is de beste manier om jezelf te beschermen tegen één slechte investering. Je kunt ervoor kiezen om te investeren in slechts een deel van het verzoek van een lener via een platform als Lending Club of Prosper. De logica hierachter is dat het onwaarschijnlijk is dat al deze kredietnemers in gebreke zouden blijven met hun leningen.

Prosper beweert dat investeerders met 100 of meer leningen in hun portefeuille sinds 2009 nooit geld hebben verloren. Bovendien, in plaats van dat P2P-beleggingen dienen als de belangrijkste bron van inkomsten, raden deskundigen aan dat ze slechts een fractie van je grotere beleggingsportefeuille vormen. Zie het dus eerder als een soort extra potje waar je geld mee kunt verdienen. Het voornaamste deel van je vermogen zal je opbouwen uit een combinatie van aandelen en obligaties, maar een klein deel kun je aanvullen met deze P2P leningen. Het is een prima manier om jouw rendement wat omhoog te halen, mits je een goede strategie hebt voor het beleggen natuurlijk.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie